Çok yıllık ağaç, ağaççık ve çalı formundaki bitkilerin tarımı yapılan, ülkesel, bölgesel veya yerel önemi bulunan araziler olan dikili tarım arazileri olarak biliniyor. Peki dikili tarım arazilerinde ifraz koşulları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Dikili tarım arazilerinde ifraz koşulları!
Dikili tarım arazileri, arazi özelliklerine bağlı kalmaksızın, sayıları; tür ve cinsine göre Bakanlıkça belirlenecek asgari sayıda meyve, asma, fındık, fıstık, gül, çay ve benzeri ağaç, ağaççık ve çalı formunda yöre ekolojisine uygun çok yıllık bitkilerin dikili olduğu araziler, dikili tarım arazisi olarak ifade ediliyor.
Dikili tarım arazilerine dikilen bitki türünün sayıları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirleniyor.Peki dikili tarım arazilerinde ifraz koşulları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Dikili tarım arazilerinin ifraz edilmesi ile ilgili yasal esaslar Toprak Koruma ve Tarım Arazilerinin Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da açıklanıyor.
Dikili tarım arazilerinde ifraz koşulları…
15 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Toprak Koruma ve Tarım Arazilerinin Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da yer alan esaslara göre, bölünemez büyüklükteki dikili tarım arazilerinde ifraz yapılamıyor.
Asgari tarımsal arazi büyüklüğü, bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek Bakanlık tarafından belirlenir. Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur.
Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez. Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabilir. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemez, hisselendirilemez, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamaz.
Ancak, tarım dışı kullanım izni verilen alanlar veya çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyaçları olan bitkilerin yetiştiği alanlarda arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari tarımsal arazi büyüklüğünden daha küçük parsellerin oluşması gerekli olduğu takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilir.”
Mutlak tarım arazileri nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com