Devremülk tapu masrafı 2016!

devremulk-tapu-masrafi-2016

Devremülk tapusu, devremülkün satın alınması ile birlikte tapu sicil müdürlüne tescil işlemiyle alınıyor. Peki devremülk tapu masrafı ne kadar? İşte devremülk tapu masrafı 2016…

Devremülk tapu masrafı 2016!
Devremülk, bir bağımsız bölümünün mülkiyetine belirli tarihler içinde sahip olma hakkı olarak ifade ediliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenlenen bu mülkiyet türü de tapulu olup, alınan devremülk kadar kişi tasarruf hakkına sahip oluyor.

Devremülk sahipleri, sahip olduğu günleri satma, devretme, kiraya verme, bir yakınını gönderme, miras bırakma gibi haklara sahip oluyor.

Ödemesi biten devremülk üyesi gerekli belgeleri tamamladıktan sonra yönetim tarafından yetki verilen kişilere noter yolu ile vekalet vererek tapu işlemlerini resmi sürede tamamlayabiliyor. Satın alınan devremülkün tapu masrafının tamamı devremülk üyesine ait oluyor. Peki devremülk tapu masrafı ne kadar? İşte devremülk tapu masrafı 2016…

Yürürlükteki 1476 sayılı genelge gereğince;
Devre Mülk Hakkı Tesisinde Tapu Harcı ve Damga Vergisi Kat Mülkiyeti Kanununun 55 nci maddesi, yalnız kat mülkiyeti ve kat irtifakı kurulmasını, mülkiyetin başkasına devrini ihtiva etmedikçe her çeşit harç ve vergiden muaf tutuluyor.

Diğer taraftan, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifeinn 20/e pozisyonunda, taşınmaz mal üzerine irtifak hakkı tesis ve devrinde tesis ve devir için ödenen bedel üzerinden devir alan için %040 (Bindekırk) oranında tapu harcı alınmasını öngörüyor.

Kanunun 57. maddesine göre, devre mülk hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı isede, mülkiyet payına bağlı olarak malikler lehine tesis edildiğinden herhangi bir bedel ödenmesi söz konusu olmadığından, bu hakkın tesisi için ayrıca tapu harcı tahsil ettirilmiyecektir.

Bu nedenle; 1- Devre mülk hakkı, mülkiyetin nakli ile birlikte tesis ediliyorsa, mülkiyetin nakli için gerekli tapu harcı tahsil ettirilmeli, hakkın tesisi için herhangi bir harç veya vergi tahsil ettirilmemelidir.

2- Müşterek malikler arasında, herhangi bir mülkiyet nakli yapılmaksızın (hisse devri) sadece devre mülk hakkı tesis ediliyor ise, bu işlem için yine tapu harcı tahsil ettirilmemeli, ancak düzenlenecek r esmi senet dolayısıyla lehine hak tesis edenlerden 150 TL. damga vergisi tahsil ettirilmesi gerekmektedir.

Devremülk tapu devri nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com