Devremülk alıcısı ile satıcısı arasında yapılan sözleşmeye devremülk sözleşmesi adı veriliyor. Peki devremülk sözleşmesi nasıl olmalı? İşte devremülk sözleşmesinin şekil şartı…
Devremülk sözleşmesinin şekil şartı!
Devremülk hakkı sadece mesken nitelikli, kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş yahut müstakil yapılarda kurulabiliyor. Kanunen devremülk sadece mesken olarak kullanılmaya elverişli taşınmazlar üzerinde kurulabilen bir hak oluyor.
Devremülk hak sahibi, yılın en az 2 haftalık bir döneminde taşınmazdan yararlanma hakkına sahip oluyor. Devremülkler süresiz tapulu oluyor. Tapuda kişinin ismi de yer alıyor.
Devremülk alıcısı ile satıcısı arasında yapılan sözleşmeye devremülk sözleşmesi adı veriliyor. Peki devremülk sözleşmesi nasıl olmalı? İşte devremülk sözleşmesinin şekil şartı…
Yönetmelik esasları:
Satıcı veya sağlayıcı, 5 inci madde uyarınca tüketiciye verilen ön bilgilendirme formunda yer alan bilgilerle birlikte tüketicinin adı, soyadı, açık adresi ve diğer iletişim bilgileri ile tarafların sözleşmeyi imzaladığı yer ve tarihe ilişkin bilgileri de içeren bir sözleşme düzenlemek ve yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir örneğini kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye vermek zorunda oluyor..
Daha ağır şekil şartları öngören kanun hükümleri saklıdır. Aksi halde satıcı veya sağlayıcı sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.
Bu Yönetmelik kapsamında yer alan sözleşmelerin en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade, okunabilir bir şekilde düzenlenmesi zorunlu oluyor.
Mesafeli satış yöntemiyle kurulan sözleşmeler hariç olmak üzere satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin kendi el yazısıyla sözleşme tarihini yazmasını ve sözleşmeyi imzalamasını sağlamakla yükümlü oluyor.
Sözleşmenin bir örneğinin tüketiciye verildiğine ilişkin ispat yükü satıcı veya sağlayıcıya ait oluyor.
Devre tatil sözleşmesinin iptali davası!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com