Devremülk ortaklığın giderilmesi!

devremulk-ortakligin-giderilmesi

Devremülk hakkının yılın belirli dönemlerine ayrılması ve onbeş günden daha az süreli olmaması gerekiyor. Devremülk sahiplerinin bazı hakları bulunuyor. Peki Devremülk ortaklığın giderilmesi nasıl olur? diyorsanı işte yanıtı…

Devremülk ortaklığın giderilmesi!
Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabiliyor. Bu hakka devre mülk hakkı adı veriliyor.

Devremülk hakkı ancak mesken nitelikli, kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş yahut müstakil yapılarda kurulabiliyor. Devremülkler üzerinde bu hakla bağdaşan ayni haklar tesis edilebiliyor. Devremülk hakkı bağlı olduğu müşterek mülkiyet payına bağlı olarak devir ve temlik edilebiliyor ve mirasçılara geçebiliyor.

Devremülk hakkının senenin belirli dönemlerine ayrılması ve onbeş günden daha az süreli olmaması gerekiyor. Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devre mülk hakkı sahibi bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabiliyor.. Peki Devremülk ortaklığın giderilmesi nasıl olur? diyorsanı işte yanıtı…

Üzerinde devremülk hakkı kurulan yapı veya bağımsız bölümün ortak malikleri, aksi sözleşmeyle kararlaştırılmamışsa, ortaklığın giderilmesini istenemiyor.

Devremülk sözleşmesinde, ortaklığın giderilmesinin istenebileceğine dair hüküm varsa, hissedarlar arasında ortaklığın giderilmesi davası açabiliyor.

Devremülk sözleşmelerinde cayma hakkı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com