Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller emlak vergisine tabi tutuluyor ve emlak vergisi oranları gayrimenkulün türüne göre değişiklik gösteriyor. Peki devremülk emlak vergisine tabi mi? diyorsanız işte devremülk emlak vergisi…
Devremülk emlak vergisine tabi mi?
1319 sayılı Kanun gereğince taşınmaz mal sahipleri, emlak vergisi sorumlusu oluyor. Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye yapılabiliyor.
Eğer söz konusu gayrimenkul şehir dışında ise bu gayrimenkulün vergi ödemesi, tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yatırılabiliyor.
Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Birinci taksit ödemelerinin 31 Mayıs’ta sona ereceği emlak vergisi için ikinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek.
Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Peki devremülk emlak vergisine tabi mi? Devremülk için emlak vergisi ödenir mi? diyorsanız işte devremülk emlak vergisi…
Devremülk; Bir kişinin bizzat kendisi tarafından belirlenen tarihlerde yılın 15 günlük ya da daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk olarak ifade ediliyor.
Devremülkler de emlak vergisine tabi oluyor. Örneğin 15 günlük bir devre mülk için hisse oranı 1/24 olacağından, emlak vergisinin hisseye isabet eden kısmının ödenmesi gerekiyor.
Yazlık evin emlak vergisi 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com