Amme müesseseleri ormanları ile hususî ormanların orman kadastrosu Komisyonlarca yapılıyor. Peki, devletten başkasına ait bu ormanların kadastrosu nasıl yapılır?
Devletten başkasına ait ormanların kadastrosu nasıl yapılır?
Devletten başkasına ait ormanların kadastrosu Kadastro Komisyonları tarafından yapılıyor. Orman kadastrosu ve 2/b uygulama yönetmeliği gereğince; Hükmî şahsiyeti haiz amme müesseseleri ormanları ile hususî ormanların orman kadastrosu Komisyonlarca resen ve bedelsiz olarak yapılıyor.
Komisyonlarca;
a) 4785 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde sayılan ve devletleştirme dışında bırakılan ormanlar,
b) 5658 sayılı Kanun uyarınca iade edilmiş ormanlar,
c) Kesinleşmiş mahkeme kararı veya Bakanlık Oluru ile teşekkül eden özel ormanlar,
ç) 4785 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 13/7/1945 gününden sonra orman idaresi hasım gösterilerek açılan dava sonunda alınan tapuların kapsadığı saha içerisinde kalan ormanlar,
d) Tapu ile sahipli arazi içerisinde bulunan ve 4785 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra tabii olarak veya ekim-dikim yoluyla yetiştirilmiş ormanlar, üç hektardan büyük bulunmak kaydıyla, özel orman olarak sınırlandırılır.
Sınırlandırmada ikinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yazılı ormanlarda devletleştirme tarihindeki sınırlar, (c) bendinde yazılı ormanlarda olur veya mahkeme kararındaki sınırlar, (ç) ve (d) bentlerinde zikredilen ormanlarda ise fiilî sınırlar esas alınır.
Sınırların sabit ve muayyen olmaması halinde olur yazısındaki yüzölçümüne itibar olunur. Ancak yüzölçümünde belirgin bir hata var ise hatanın nereden kaynaklandığı etraflıca tutanakta belirtilmek suretiyle gerçek duruma itibar edilir.
Mahkeme kararında yüzölçümü konusunda hüküm olmasına rağmen sınırların sabit ve muayyen olmaması halinde ortaya çıkan yüzölçümü farkının tecviz dışında olması halinde İşletme Müdürlüğünce açılacak tespit davası sonucuna göre işlem yapılır.
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com