Depozitoyu son kiraya saymak!

Depozitoyu son kiraya saymak

Kiralama işlemlerinde mal sahibi kiracıdan güvence bedeli olarak depozito talep ediyor.Peki depozito son kiraya sayılır mı? İşte depozitoyu son kiraya saymak..

Mesken ve dükkan gibi taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi kiracısından depozito adı altında güvence bedeli alabiliyor. Ancak bu güvence bedeli, kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu ile sınırlı oluyor.

Kanunen, alınacak güvence 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Buna göre, örneğin dükkanınızı kiraya verdiğinizi düşünelim. Kira bedeli olarak 2000 TL’den anlaşma yapmanız durumunda, kiracıdan en fazla 6000 TL depozito alabilirsiniz.

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmadan çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor.

Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.

Kiralanan taşınmaz malda hasar tespit edilmesi,son kiranın ödenmemesi ,demirbaşlara zaarr verilmesi gibi olumsuz durumlarda depozito bedeli iade edilmiyor.Peki depozito son kiraya sayılır mı? diyorsanız işte yanıtı..

Depozito, kira bedeli değil; yaşanacak zararların teminatı olarak belirtiliyor. Ancak, kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; bu borç depozitodan düşülebiliyor.

Kira depozitosu bankaya mı yatırılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*