Depozito bedeli, kiracının ev sahibine güvence vermesi için ödediği paraya deniyor. Peki Depozito ne zaman geri ödenir? Depozito ne zaman iade edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Depozito ne zaman geri ödenir?
Depozito, bir taşınmaz malın geçici bir süre için kullanımı sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar olarak karşımıza çıkıyor.
Kanunen ev ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence bedeli olan depozito üç aylık kira bedelini aşamıyor.
Örneğin aylık kira bedelinizin 1.000 TL olduğunu düşünelim. Mal sahibi en fazla 3.000 TL’lik depozito talep edebiliyor. Peki Depozito ne zaman geri ödenir? Depozito ne zaman iade edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmesinin sona ermesi durumunda kiracının herhangi bir zarara neden olmaması ve kira borcunun da kalmaması halinde mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına geri ödenmesi gerekiyor.
Kiracının güvence vermesi
MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.
Son ay kira ödenir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com