Taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı ne zaman kalkıyor? diyorsanız işte yanıtı…
Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor.
Ancak bazı gayrimenkul satışlarında gelir vergisi ödenmiyor. Kanunen, mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.
Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor. Peki değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı ne zaman kalkıyor? diyorsanız işte yanıtı…
64. Hükümet Programı kapsamında yer alan bilgilere göre mutlak gelir vergisi yerine kademeli gelir vergisi geliyor. Hazırlanan Gelir Vergisi Tasarısı doğrultusunda değer artış kazancı vergisi 5 yıldan sonra satılan taşınmaz mallar için de ödeniyor. Ancak vergi için ödenecek bedel, 5 yıldan sonra taşınmazın değerinin yüzde 25’i üzerinden hesaplanarak ödeniyor.
Kademeli gelir vergisinde;
Taşınmazın 2 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 40’ı
Taşınmazın 3 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 50’si
Taşınmazın 4 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 60’ı
Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması halinde değerinin yüzde 75’i muaf.
5 yıldan önce satılan evin vergisi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com