Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödenmesi gerekiyor. Vergi için önce beyan veriliyor.Peki değer artış kazancı vergisinin beyanı ne zaman yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gayrimenkullerin belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç için değer artış kazancı vergisi ödenmesi gerekiyor.
Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler arasında;
-Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
-Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar bulunuyor.
Senede iki eşit halinde ödenen değer artış kazancı vergisi için, tespit edilen istisna tutarından yüksek gelir elde etmek gerekiyor.Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.
Belirlenen istisna sınırından yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor.Peki değer artış kazancı vergisinin beyanı ne zaman yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan veriliyor.
Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte yatırılıyor.
2015 yılı için değer artış kazancı vergisinin beyanı Mart ayında yapılarak verginin ilk taksitleri ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri de Temmuz ayında yapıldı.
Değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı ne zaman kalkıyor?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com