Değer artış kazancı vergisini kim öder?

değer artışıı
Taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor. Peki, değer artış kazancı vergisini kim öder?
Değer artış kazancı vergisini kim öder?
Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödeniyor. Taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor.

Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;
– Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
– Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,
– Ödenen vergi ve harçlar.

Değer artış kazancı vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergide ilk taksit Mart ayında, ikinci taksit Temmuz ayında ödeniyor. Peki, değer artış kazancı vergisini kim öder?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor. Buna göre 5 yıl geçtikten sonra satılan taşınmazlar vergiye konu olmuyor.

Ayrıca, bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel yükümlülükler rehberi!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*