Değer artış kazancı vergisinde iktisap tarihi nedir?

iktisap

Taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı için vergi ödeniyor. Peki, değer artış kazancı vergisinde iktisap tarihi nedir?

Değer artış kazancı vergisinde iktisap tarihi nedir?
Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı için vergi ödeniyor.

Senede iki eşit taksit halinde ödenen değer artış kazancı vergisinde iktisap tarihi nedir? İktisap tarihi hangi tarihtir?

İktisap tarihi..
Taşınmaz mallarda iktisap, Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi uyarınca, tapuya tescille oluyor.

Bu nedenle, kat karşılığı müteahhide veya kooperatiflere verilen arsa karşılığında alınan gayrimenkuller dahil, iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınıyor.

Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel haller de iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekiyor.

Bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel yükümlülükler rehberi!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*