Değer artış kazancı vergisi , taşınmaz mal satışlarından elde edilen kazanç için ödeniyor. İki taksit şeklinde ödenebilen değer artış kazancı vergisi ödemeleri 10 gün sonra başlıyor…
Değer artış kazancı vergisi ödemeleri 10 gün sonra başlıyor!
Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde ödenen vergi değer artış kazancı vergisi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak gayrimenkulünü her satan mal sahibi vergi mükellefi olmuyor.
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor.Buna göre 5 yıl geçtikten sonra satılan gayrimenkuller vergiye konu olmuyor.
Ayrıca, bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar için vergilendirme yapılmıyor.
Vergi için her yıl istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırı aşan gayrimenkul sahiplerinin vergi ödemeleri gerekiyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.
Belirlenen istisna tutarını aşan kişiler vergi borcu senede iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin ilk taksit ödemeleri Mart ayı içerisinde, ikinci taksit ödemeleri iseTemmuz ayında yapılıyor. Buna göre değer artış kazancı vergisi ödemeleri 10 gün sonra başlıyor.
Değer artış kazancı vergisi beyannamesi ne zaman verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com