Taşınmaz malını beş sene içerisinde elden çıkaran kimseler bir sonraki sene içerisinde değer artış kazancı vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Peki değer artış kazancı vergisi nereye yatar? diyorsanız işte yanıtı…
Değer artış kazancı vergisi nereye yatar?
Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken vergiler arasında bulunuyor.
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.
-Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,
-Voli mahalleri ve dalyanlar,
-Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
-Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.
Vergi ödemeleri için her sene istisna sınırı belirleniyor. Belirlenen sınırdan yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi. Peki değer artış kazancı vergisi nereye yatar? diyorsanız işte yanıtı…
Değer arttış kazancı vergisi;
-Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),
-Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,
-Anlaşmalı bankalardan,
-Tüm vergi dairelerinden
ödenebilmektedir.
2016 yılı değer artış kazancı beyannamesi ne zaman verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com