Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?
Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?
Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.
Gelir Vergisi Kanunu gereğince; elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.
Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor. Peki, değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?
Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?
Değer artış kazancı vergisi satışın yapıldığı tarihi takip eden sene içerisinde ödeniyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen verginin ilk taksitleri Mart ayında, ikinci taksitleri ise Temmuz ayında ödeniyor.
Örneğin, edinme tarihi 2011 olan bir taşınmazın 2015 yılında satılması halinde elde edilen gelir için 2016 yılının Mart ve Temmuz aylarında değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. Ancak öncelikle Mart ayında vergi için beyanname veriliyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel yükümlülükler rehberi!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın