Değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?

nasıl ödenir
Gelir Vergisi Kanunu gereğince mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturmaktadır. Peki, değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?
Değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturmaktadır.

• Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,
• Voli mahalleri ve dalyanlar,
• Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
• Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,
Elden çıkarmadan maksat, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir bedel karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasıdır.

Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.

Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir. Peki, değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” denilmektedir. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunmaktadır.

Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;
— Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
— Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.

Yapılan hesaplamalarda tespit edilen değer artış kazancı vergisi satışın yapıldığı tarihi takip eden bir sonraki sene içerisinde ödeniyor. Vergi iki eşit taksit halinde ödeniyor.

-İlk taksit ödeme zamanı: 1 – 31 Mart
-İkinci taksit ödeme zamanı: – 31 Temmuz

Değer artış kazancı vergisi;
Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),
Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,
Anlaşmalı bankalardan,
Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel yükümlülükler rehberi!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*