2016 yılı değer artış kazancı beyannamelerinin 31 Mart tarihine kadar verilmesi gerekiyor. Peki Değer artış kazancı nereye beyan edilir? Değer artış kazancı nasıl beyan edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Değer artış kazancı nereye beyan edilir?
Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde doğan vergiler arasında yer alıyor. Bu vergi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor.
Ancak, her gayrimenkul satışı için bu vergi ödenmiyor. Taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak 5, yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.
Buna göre, vergilendirmede gayrimenkulün iktisap tarihi belirleyici role sahip oluyor. Ayrıca, satılan taşınmaz mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.
Bu iktisap şekli dışında ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisi ödenmesi gerekiyor.
Senede 2 eşit taksit halinde ödenebilen vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameler vergi dairesine 31 Mart’a kadar verilebiliyor. Buna göre, değer artış kazancı beyannamesi için son 3 gün bulunuyor. Mükelleflerin bu süre içerisinde beyan vermesi gerekiyor aksi halde cezalar kesilebiliyor. Peki Değer artış kazancı nereye beyan edilir? Değer artış kazancı nasıl beyan edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Vergi için beyannameler internet üzerinden verilebildiği gibi, vergi dairesinden de verilebiliyor.ükellefler, 2015 yılında elde ettikleri gelirin beyanı konusunda her türlü bilgi için hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında Vergi İletişim Merkezini (VİMER – 444 0 189) arayabilirler.
Değer artış vergisinde ÜFE nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com