Değer artış kazancı istisna tutarı 2016!

Değer artış kazancı istisna tutarı 2016

Değer artış kazancı vergisinde vergilendirme, istisna tutarlarının üstünde gelir elde edenlere uygulanıyor. Peki 2016 yılı değer artış vergisi istisna tutarı ne kadar? diyorsanız işte değer artış kazancı istisna tutarı 2016…

Değer artış kazancı istisna tutarı 2016!
Taşınmazların elden çıkarılması halinde doğan vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi taşınmaz malın edinim tarihinden itibaren beş sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.

2015 yılında satılan gayrimenkullerinin edinim tarihi, son 5 yıl içerisindeyse, satışı yapan malikin 2016 yılında vergi ödemesi gerekiyor.

Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.
Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergiye tabi oluyor.

Değer artış kazancı vergisinde vergilendirme, istisna tutarlarının üstünde gelir elde edenlere uygulanıyor.Vergi için her yıl istisna bedeli belirleniyor.

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak belirlendi.

Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.

Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler şu şekilde;

– Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
– Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,
– Ödenen vergi ve harçlar.

Değer artış vergisinde ÜFE nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com