Değer artış kazancı vergisi mükelleflerinin ödemelerden önce beyanname vermesi gerekiyor. Beyannameler 25 Mart tarihine kadar veriliyor. Buna göre değer artış kazancı beyannamesi için son 8 gün bulunuyor…
Değer artış kazancı beyannamesi için son 8 gün!
Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.
Bedelsiz olarak edinilen taşınmaz mallar hariç, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergiye tabi oluyor.
Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna tutarının altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2016 yılı için 11.000 Türk Lirası gelir vergisinden istisnadır.
Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. Buna göre değer artış kazancı beyannamesi için son 8 gün bulunuyor.
Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenebiliyor.
Değer artış kazancı nasıl hesaplanır 2016?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com