Değer artış kazancı vergisi kapsamında, iktisap tarihinden itibaren beş sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazancın vergisi için beyanname veriliyor. Değer artış kazancı beyannamesi için son 7 gün bulunuyor…
Değer artış kazancı beyannamesi için son 7 gün!
Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisi de doğuyor. Bu vergiyi her taşınmazını elden çıkaranlar değil, iktisap tarihinden belli bir süre içerisinde taşınmazını elden çıkaranlar ödüyor.
Değer artış kazancı vergisinin konusunu, Gelir Vergisi Kanununda belirlenen mal ve hakların edinim tarihinden beş yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar oluşturuyor.
Yapılan hesaplamalara göre istisna tutarından yüksek kazanç elde edenler vergi mükellefi oluyor. İstisna tutarı her sene için yeniden belirleniyor.
Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak belirlendi.
2015 yılında taşınmazını satarak bu bedelin üzerinde kazanç elde eden kimseler vergi ödemek ile mükellef oluyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.
Değer artış kazancı için beyannamelerin 25 Mart tarihine kadar verilmesi gerekiyor. Buna göre değer artış kazancı beyannamesi için son 7 gün bulunuyor.
31 Mart’a kadar ilk taksiti ödenen verginin 2. taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.
2016 yılı değer artış kazancı vergi tarifesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com