Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanıyor. Peki dayıdan miras kalır mı? Dayının mirası kime kalır? diyorsanız işte yanıtı…
Dayıdan miras kalır mı?
Mirasçılar, mirasbırakanın vefatı ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanıyor. Medeni Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu oluyor.
Atanmış mirasçılar da mirası, mirasbırakanın ölümü ile kazanıyor. Kanuni mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlü oluyor.
Medeni Kanun esasları gereğince mirasçılar, 4 farklı zümrede toplanıyor. İlk zümreyi mirasbırakanın altsoyu oluşturuyor. Altsoyda; çocuklar, torunları, torunların çocukları, çocukların torunları şeklinde devam ediyor.
Peki dayıdan miras kalır mı? Dayının mirası kime kalır? diyorsanız işte yanıtı…
Amcanın, hala, teyze veya dayının ölümü halinde, eşi varsa ve çocukları yoksa eş; önce mirasta 1/2 hak sahibi oluyor. Ayrıca anne ve babasının hayatta olmaması halinde; kardeşler arasında kalan 1/2 miras pay ediliyor.
Vefat eden kardeşin miras payı kendi çocukları arasında pay ediliyor. Böylece, dayının mirası yeğene miras kalmış oluyor.
Kayınpederden miras kalır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com