DASK, depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünü olarak karşımıza çıkıyor.Peki DASK yaptırmak mecburi mi? DASK yaptırılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
DASK (Doğal Afetler Sigorta Kurumu) depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılıyor.
Bir vergi türü olmayan DASK, depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünü olarak tanımlanıyor.
Yıllık olarak düzenlenen deprem sigortası için gerekli belgelerin temin edilmesi ve sigorta priminin ödenmesi gerekiyor.
Deprem sigortası için ödenmesi gereken sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde düzenleniyor. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife bulunuyor.
Deprem risk bölgeleri ayrımında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye deprem bölgeleri haritası” baz alınıyor.Peki DASK yaptırmak mecburi mi? DASK yaptırılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
18 Ağustos’ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Yasası’nın ardından Dask sigortası zorunlu oldu.Zorunlu Deprem Sigortasının yaptırılmış ve priminin ödenmiş olduğu belgelenmedikçe bu sigortaya tabi yapılarla ilgili tapu tescil işlemleri, su ve doğalgaz abonelik işlemleri dahil hiçbir işlem yapılamıyor.
Ayrıca, DASK’ı olmayan yapılar için alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın