Dar gelirliye ucuz konut için 12 firma temsilcisi TOKİ ile zirve yaptı. Yüksek arsa maliyetlerinin fiyatları artırdığı belirtilirken, “Kamu yeni yerleşim alanları belirlesin. Özel sektörle işbirliği yapsın. İhale kanunu değişsin” denildi
Dar gelirliye ev için konut sektörü temsilcileri harekete geçti. Geçtiğimiz hafta 12 firmanın temsilcisi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan ile bir araya geldi. Sektörün sorunlarının konuşulduğu toplantı adeta ‘ucuz konut zirvesi’ne döndü. İnşaat şirketlerinin patronları ucuz konut üretmek için formüller ortaya attı. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, İstanbul’da konut talebinin yüzde 80’inin dar ve orta gelirli vatandaştan geldiğini belirterek, orta ve alt gelir grubunun konut edinebilmesi için formül ürettiğini söyledi. Ulaşılabilir fiyata ev üretme formülünün özel sektör-kamu işbirliğinden geçtiğini vurgulayan Uyan, “İstanbul’da dar ve orta gelirlide yüksek talep var ama arsa maliyeti nedeniyle bunu yapamıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ya da yerel yönetimler özel sektörle işbirliği yapsın, yeni alanlar belirlensin” dedi.
‘Metre karesi 2 bin 500 lira olsun’
Uyan, önerisini ise şu örnekle anlattı: “Hadımköy-Çatalca gibi yerlerde tarla vasfındaki araziyi metrekaresi 70-100 liraya alanlar var. Terk alanlarla birlikte bu rakam 150 liraya gelir. Bin 100 lira da inşaat maliyeti. Toplam maliyet metrekare başına bin 350 lira olur. Bu alanlar ihale edilir. Metrekaresi 2 bin 500 liraya satılsa bin 150 liralık bir kâr var. Bunun bir kısmını inşaatçı bir kısmını TOKİ alır.”
Yılda 50 bin sosyal konut
İstanbul’da arazi kalmadığını bu sebeple de ucuz konut üretmenin mümkün olmadığını belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni alanlar oluşturulması gerektiğini söyledi. Durbakayım, “Silivri ve Çatalca tarafına doğru yeni cazibe merkezleri yaratmak lazım. Bu bölgelerde de ulaşım altyapı sorunlarını çözmek gerekiyor. Aksi halde merkezde ucuz konut hayal” dedi. 250 bin yapımcı firma olduğunun altını çizen Durbakayım, “Tek güçle bu işin altından kalkamayız. Özel sektör baş rol üstlenirse, devlet desteğiyle birlikte bu formül hayata geçirilebilir” diye konuştu. Durbakayım, bu formülle yılda ortalama 50-60 bin sosyal konut üretmenin mümkün olduğunu ifade etti.
İhale Kanunu değiştirilsin
Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, İstanbul’da arazilerin azaldığını, böyle bir formül hayata geçirilirse ortalama 2 proje sonrasında fiyatların yine orta ve üst seviyeye çıkacağını söyledi. Çelik, “Kamu İhale Kanunu net. Bir yatırımcı ihalede 100 lira veriyorsa, kamu 50 liraya ihaleyi veremez. Verirse suçlu olur. Dolayısıyla kökten değişim için kanunda düzenleme gerekiyor” dedi.
Kimler katıldı?
Emlak Konut, KONUTDER, İNDER, Sur Yapı, Ege Yapı, Kuzu Grup, Sinpaş GYO, Torunlar GYO, Makro İnşaat, Cihan İnşaat, Akyapı, DKY İnşaat.
Sabah