Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de her iki kesimi ev sahibi yapmak için başrolü oynuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, üretilen konutların yüzde 85’inin sosyal konut, yüzde 15’inin kaynak geliştirme projesi olduğunu belirterek, “Alt-yoksul grubunda konut alıcılarında hane halkı gelirinin aylık 3 bin 200 lirayı aşmaması gerekiyor. İstanbul için bu tutar 3 bin 700 lira” dedi. Emekliler için 17 ilde başlatılan konut projesinin bütün illere yayılması hedefleniyor.
YOKSULUN İHTİYACINA GÖRE
Bakan Sarı, vatandaşa ucuz ve kaliteli konutlar yapmak için kurulan TOKİ’nin çalışmalarına yönelik soru önergesine verdiği yanıtta, sosyal konutların alıcıların ihtiyaçlarına, imkânlarına göre yapıldığını belirtti. Sarı, konut metrekare maliyetlerinin daire oda sayısına göre değiştiğini belirterek, 2+1 konutların 94 bin lira, 3+1 konutların 160 bin lira, 4+1 konutların da ortalama fiyatının 187 bin lira olduğunu ifade etti.
Sabah
Bu haber Takvim Gazetesi’nde şöyle yer aldı:
Emeklileri ve dar gelirlileri ev sahibi yapmak için seferberlik başlatıldı. Dar gelirliler için çalışmalara hız verilecek. Emeklilere konut imkanı tüm illere yayılacak. Ev alana devlet katkısı bu yıl başlayacak
Hükümet, dar gelirli ve emekliyi konut sahibi yapmak için seferberlik yürütüyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iki kesimi de ev sahibi yapmak için başrolü oynuyor. Yoksul ailelerin ev sahibi olmasını kolaylaştıracak konut hesabı programı da bu yıl başlıyor.
100 BİN SOSYAL KONUT
Dar gelirlilere 2023’e kadar 100 bin sosyal konut yapılması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı kolları sıvadı. Yoksul ailelerin ev sahibi olması için yürütülen projeyle 4 yılda 25 bin konut sahiplerini bulurken, alt gelir grubuna yönelik projelerin kapsamı genişliyor. Emekliler için 17 ilde başlatılan konut projesinin de tüm illere yayılması hedefleniyor. Konut hesabı yönetmeliği de Mart’ta Başbakanlık’a gönderilecek. Belirlenen koşulları yerine getirenlere, hesapta biriken tutarın azami yüzde 20’si kadar hesaplanan devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin lira olacak. Bakan Sarı, üretilen konutların yüzde 85’inin sosyal konut, yüzde 15’inin kaynak geliştirme projesi olduğunu belirterek, “Alt-yoksul grubunda konut alıcılarında hane halkı gelirinin aylık 3 bin 200 lirayı aşmaması gerekiyor. İstanbul için bu tutar 3 bin 700 lira” dedi.
27 BİN LİRAYA EV İMKANI
Dar gelirliler için 2023’e kadar yapılacak konutlarda eşi ölen kadınlar ile engellilere öncelik veriliyor. Vatandaşlar 2+1 konutlara 270 ay vadeyle, aylık 130 lira, toplamda ise 35 bin lira ödeyerek sahip olabiliyor. 1+1 konutlar için ise yine 270 ay vadeyle, aylık 100 lira taksitle, toplamda 27 bin lira ödeniyor.
Takvim
Bu haber Yeni Asır Gazetesi’nde şöyle yer aldı:
Hükümet, dar gelirli ve emekliyi konut sahibi yapmak için verdiği sözleri yaşama geçiriyor. Yoksul aileler için konut tasarruf hesabı programı bu yıl başlıyor. Toplu Konut İdaresi her iki kesimi de ev sahibi yapmak için başrolü oynuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, üretilen konutların yüzde 85’inin sosyal konut, yüzde 15’inin kaynak geliştirme projesi olduğunu belirterek, “Alt-yoksul grubunda konut alıcılarında hane halkı gelirinin aylık 3 bin 200 lirayı aşmaması gerekiyor” dedi. Emekliler için 17 ilde başlatılan konut projesinin bütün illere yayılması hedefleniyor.
100 bin sosyal konut
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dar gelirliler için 2023 yılına kadar 100 bin sosyal konut yapılması talimatı verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı kolları sıvadı. Yoksul ailelerin ev sahibi olması için yürütülen projeyle 4 yılda 25 bin konut sahiplerini bulurken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TOKİ işbirliği kapsamında alt gelir grubuna yönelik projelerin kapsamı da genişliyor.
Dul ve engelliler
Dar gelirliler için 2023’e kadar yapılacak konutlarda eşi ölen kadınlar ile engellilere öncelik veriliyor. Projeden, herhangi bir sosyal yardımlaşma vakfından yardım alan veya yardım alabilecek durumda olan, geliri olmayan kişiler faydalanabiliyor. Bu kişilerin adına herhangi bir ev tapusu olmaması ve konutların bulunduğu bölgede en az bir yıldır ikamet etmesi gerekiyor. Yüzde 50 ve üzerinde engelli olan vatandaşlardan peşinat talep edilmediği gibi konut projeleri için de yüzde 10 oranında özel kontenjan ayrılıyor. Eşi vefat eden çocuklu kadınlarda ise konut başvurusunda 21 yaşın üzerinde olmak şartına bakılıyor. Vatandaşlar 2+1 konutlara 270 ay vadeyle, aylık 130 lira, toplamda ise 35 bin lira ödeyerek sahip olabiliyor. 1+1 konutlar için ise yine 270 ay vadeyle, aylık 100 lira taksitle, toplamda 27 bin lira ödeniyor.
Konut hesabı başlıyor
Ev sahibi olmayanların konut edinmesini amaçlayan “konut hesabı” uygulaması bu yıl başlıyor. Konut hesabı yönetmeliği Mart ayında Başbakanlığa gönderilecek. Bu yıl başlayacak uygulamayla devlet katkısını hak etmek için en az 3 yıl düzenli ödeme zorunluluğu bulunuyor, ilk devlet katkısı ödemeleri de 2019’da gerçekleşecek. Belirtilen koşulları yerine getirenlerin konut edinip tarihi itibariyle hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20’si kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin lira olacak, bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da yoksul ailelere bütçesinden devlet katkısı yapacak. Bugün 24.7 milyar lira olan bütçesinin yüzde 86’sını sosyal yardımlara ayıracak.
Çalışan emeklinin maaşı kesilmeyecek
Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli ve yaşlılık aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisinin kaldırıldığını bildirdi. SGK tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisinin kaldırıldığı dile getirildi. 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu düzenlemelerin yayımını takip eden ödeme dönemi başından itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi.
SGK açıkladı
SGK’nın açıklamasında, “Yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırılmıştır. 10.2.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bu düzenlemeler yayımını takip eden ödeme dönemi başından itibaren yürürlüğe girecektir” sözlerine yer verildi.
Açıklamada SGK yetkilileri, “4/a (SSK-hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağkur-kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar) ve 4/c (Emekli Sandığı-kamu görevlileri) kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29 Şubat 2016 tarihi itibariyle sonlandırılacaktır. 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk edecek SGDP Mart/2016 dönemi aylıklarından kesileceğinden, Nisan/2016 döneminde ödenecek aylıklarda SGDP kesintisi yapılmayacaktır. 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekli aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden SGDP Şubat/2016 aylıklarından peşin olarak kesildiğinden Mart/2016 dönemi aylıklarından SGDP kesintisi yapılmayacaktır. Emekli Sandığı kapsamında emekli aylıklarını 3 aylık dönemler itibariyle alanların aylıklarından yersiz olarak kesilen tutarlar, taleplerine gerek bulunmaksızın ilgililerin hesaplarına yatırılacaktır” diye konuştu.
Yeni Asır