Danıştay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi projesinin iptali istemiyle açılan davayı oybirliğiyle reddetti. Kararda, bu tür binaların prestij binası olduğu vurgulandı.
Danıştay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin kaçak olduğu yönündeki çirkin ithamlara son noktayı koydu. Danıştay 6’ncı Dairesi, Mimarlar Odası’nın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yapıldığı alanın, “Gazi Yerleşkesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” olarak belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı davayı reddetti.
ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE UYGUN
Projenin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı yönlerinden hukuka uygun olduğu belirtilen kararda, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin statüsünü değiştirmediği, herhangi bir satış veya devir işleminin de bulunmadığı kaydedildi. Proje ile kamu kurumunun ihtiyacı olan hizmet binalarının yapılmasının hedeflendiğine vurgu yapılan kararda, “Kentsel Dönüşüm Yasası”nın belediyelere kamu hizmet alanları oluşturma yetkisi tanıdığının altı çizildi.
TARİHİ DOKUYU BOZMUYOR
Kararda bu tür binaların prestij alanları olduğu şöyle anlatıldı: “Bu tür hizmet binalarının prestij alanları olduğu, kamusal yararın bulunduğu görüldüğünden bilirkişi kurulunun kısmen aksi yöndeki görüş ve kanaatlerine itibar edilmemiştir.” Kararda ayrıca araziye Külliye’nin yapılmasının, bitki örtüsü ve tarihsel doku açısından da sakıncalı olmadığına dair bilirkişi tespitlerine yer verildi.
BİLİRKİŞİ TESPİTLERİ
-Söz konusu proje alanının halka açık bir kullanıma sahip olmaması kamusal olma özelliğini ortadan kaldırmaz.
-Alanın tarihi sit özelliği taşımadığı kurul kararı ile tescil edilmiştir.
-Mevcut yol ulaşım açısından kullanılacağından orman örtüsünde ekosistemi bozacak bir değişim beklenmemektedir.
-Fiziki uygulamalar kent estetiğini olumsuz etkilemeyecektir.
-Yapılaşma alanında nesli tehlike altında olan herhangi bir bitki örtüsüne rastlanmamıştır.
-Alanda anıt ağaç özelliği taşıyan bir bitki örtüsü yoktur.
-(Proje) kent ormanı bütünlüğünü bozmayacaktır.
Sabah