Tüm ev ve işyeri sahiplerinin belediyeye ödemeleri gereken vergiler arasında çöp vergisi de bulunuyor. Peki çöp vergisi ödenmezse ne olur? Çöp vergisi cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı..
Bina, apartman, işyeri kullanıcıları çöp vergisini ödemekle mükellef oluyor. Vergi ödemesi için beyanname formu dolduruluyor. Bu beyanname bir kereye mahsus veriliyor. Beyanname doldurduktan sonraki işlemler sicil numarası üzerinden takibi yapılarak uygulanıyor.
Çöp vergisinin yükümlüsü binayı fiilen kullanan olarak biliniyor. Yani çöp vergisini ödemesi gereken kişi bina sahibi değil, binayı kullanan kişi oluyor. Çöp vergisinin hesaplaması ve ödemesi, dükkanlarda ve konutlarda farklılık gösteriyor.
Evlerde çöp vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor ve belediyeye gitmeden su faturasında yasıtılarak ödeniyor.
Dükkan ve diğer şekillerde kullanılan binalarda bağlı oldukları belediyeye giderek ödeme yapmaları gerekiyor. Peki çöp vergisi ödenmezse ne olur? Çöp vergisi cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı..
Evler için; çöp vergisi ödenmez ise bu borç, su faturalarına yansıyor. 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra uygulamaları da yapılıyor.
Dükkan için çöp vergisi ödenmez ise o dönemde cari olan gecikme faizi ekleniyor ve bir ödeme emri çıkartılıyor. Ödeme emri çıktıktan sonra borçlu 7 gün içerisinde bu borcu ödemek zorunda oluyor. Borç ödenemiyor ise 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra yoluna başvuruluyor.
Konutlarda çöp vergisi ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın