Cins değişikliğinde cezalı harç!

Cins değişikliğinde cezalı harç

Cins tashihi başka bir deyişle cins değişikliği işlemi, taşınmaz malın mevcut durumunun değiştirilmesi için yapılıyor. İşlem için belirlenen oranlarda harç ödeniyor. İşte cins değişikliğinde cezalı harç…

Cins değişikliğinde cezalı harç!
Bir arsa veya araziler üzerine yeni bina inşa edilmesi veya mevcut binanın yıkılarak arsa haline dönüştürülmesi durumunda tapu cins değişikliği işlemi yapılabiliyor.

Cins değişikliği için öncelikle cins tashihinde sakınca olmadığına dair Kadastro Müdürlüğüne hitaben yazılacak olan yazı alınıyor. Akabinde ilgililer kadastro müdürlüğü veya şefliklerine müracaat ediyor.

İşlem için belirlenen oranlarda harç ödeniyor. Gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor. Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor.

Cins değişikliğinde cezalı harç tahsili…
492 sayılı Harçlar Kanununda değişiklik yapan 2339 sayılı Kanunun 96-b maddesi ile (4) sayılı tarife ile ilgili olarak eklenen fıkrada, “bu Tarifenin 13 numaralı bendinin (a) ve (c) fıkralarında belirtilen işlemlerden Emlak Vergisi Beyannamesi verilmesini gerektirenlerin 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 27. inci maddesinde yazılı ek süre sonuna kadar tapuda gösterilmemesi halinde harç % 50 fazlasıyla alınır.” hükmü yer alıyor

Buna göre cins değişikliği ile ilgili olarak Emlak Vergisi Beyannamesinin verildiğinin belgelendirilememesi halinde 13.c maddesindeki harç % 50 fazlası ile tahsil ediliyor.

13.a maddesindeki harçlarla ilgili olarak da ilgili maliye kuruluşuna harcın % 50 fazlası ile tahsil edilmesi yolunda duyuru yapılması gerekiyor.

Kadastro cins değişikliği için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com