Bir taşınmaz malın mevcut durumunun değişmesi durumunda, tapu üzerinde de cins değişikliği işleminin yapılması gerekiyor. Peki cins değişikliği işlemini kim yapar? diyorsanız işte yanıtı…
Cins değişikliği işlemini kim yapar?
Bir taşınmaz mala ait tapu üzerinde, taşınmazın durumunun değişmesi durumunda cins değişikliği işlemi de yapılabiliyor.
Bu işlem, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak ifade ediliyor.
Yukarıdaki şekilde değişikliğe uğrayan taşınmaz malın tapusunun da değişmesi için ilgili kimse gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat edebiliyor.
Temin edilmesi gereken belgeler şu şekilde:
– Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,
– Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,
– Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının bir adet vesikalık fotoğrafı.
– Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.
Peki Cins değişikliği işlemini kim yapar? diyorsanız işte yanıtı…
Hissedar veya iştirakçilerden birinin istemi ile kadastro müdürlüğü veya şefliklerine müracaat ediliyor.Kadastro müdürlüğü personellerince zeminde inceleme yapıldıktan sonra düzenlenen tescil bildirimi tapu sicil müdürlüğüne gönderiliyor.
Tapu kadastro cins değişikliği harcı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com