40 milyon 130 bin sosyal konut inşa ettiklerini hatırlatan Keqiang kırsal bölgelerde 100 milyon kişinin yoksulluktan kurtarıldığını ve 300 milyon köylünün içme suyu güvenliğini çözdüklerini söyledi.
Pekin’de toplanan 12’nci Çin Ulusal Halk Kongresi’nde (NPC) ülkenin gelecek 5 yıl boyunca atacağı ekonomik adımlar tanıtıldı. 16 Mart’a kadar sürecek toplantılarda Çin Komünist Partisi Politbüro üyelerinin yanı sıra 3 bin dolayında delegeye izlenecek yol haritasının detayları aktarılacak. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang’ın da hazır bulunduğu toplantılarda yapılan konuşmalarda ülke ekonomisinin gücüne işaret edilirken ekonomiye yönelik sert düşüş ve resesyon gibi özellikle Batılı ülkelerden açıklamaların ise asılsız olduğu belirtildi.
15 MİLYAR DOLARLIK FON KURDUK
Çin, Ulusal Halk Kongresi’nde 5 yılda ortalama yüzde 6.5-7 büyüyeceğini duyurdu. Sert düşüş iddialarını yalanlayan yetkililer, üretim dışında internet, turizm ve bankacılık gibi servis alanlarında iddialı olmayı planlıyor
Başbakan Li Keqiang, 13’üncü 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde düzenlenen toplantılarda ülkesinin gelecek 5 yılda büyüme hedefinin yüzde 6.5 – 7 bandında gerçekleşeceğine işaret ederek, “Hem iç hem de dış kaynaklı zorlukların farkındayız. Ancak ekonomimiz reform sürecine devem edecek” dedi. Çin Başbakanı Keqiang bu sürecin kolay olmayacağının bilincinde olduklarının da altını çizerek, “Bu geçiş sürecinde istihdamda yön değişimi olacaktır. İşini kaybedenlere yeni istihdam alanı yaratmak için 15 milyar dolarlık bir fon kurduk. 2020’ye kadar 50 milyon kişiye yeni iş alanı açacağız” dedi. Çin’in yeni dönem hedefi üretim deposu olmanın yanı sıra bankacılık ve turizm gibi servis alanlarında güçlenmek.
İDDİALARIN HEPSİ BOŞ
Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) Başkanı Xu Shaoshi, başta ABD’li yatırımcı George Soros olmak üzere bazı yatırımcıların ileri sürdüğü gibi Çin ekonomisinin sert bir düşüş yaşamayacağını belirterek, “Ekonomimiz kesinlikle sert bir düşüş yaşamayacak. Bu iddiaların hepsi boş” dedi. Çin’deki dalgalanmaların dünya ekonomisine zarar verdiğine de katılmadığını söyleyen Shaoshi, “Çin’in geçen sene tüm dünyada yaptığı dış yatırımlar 192 milyar doları aştı. Çinli turistlerin yurtdışındaki harcamaları ise 164 milyar dolarla ilk sırada. Çin ekonomisi bugüne kadar dünya ekonomisinin motoruydu. Ve öyle de kalacak” dedi.
ÇİN’İN 5 YILLIK EKONOMİK HEDEFLERİ DE SIRALANDI
– Ekonomik büyüme hızı en az yüzde 6.5 – 7 düzeyinde kalacak.
– 2020 yılına kadar GSYİH ve kişi başına düşen gelir 2010 yılına oranla iki kat artacak.
– 2020 yılına kadar Ar-Ge harcamalarının GSYİH’ye oranı yüzde 2.5’e çıkacak.
– Üretim temelli ekonomik modelden, hizmet ve servis sunan (internet, bankacılık, turizm) ekonomiye geçiş sürecek.
– Oluşturulan 15 milyar dolarlık fonla bu geçiş esnasında işsiz kalanlara yeni iş alanları yaratılacak.
– Bilim ve teknolojinin ekonomik büyümeye katkı oranı yüzde 60’a ulaşacak.
– Bu alana yapılacak yatırımlar yüzde 9.2 artacak.
– Ekonomik büyümede su tüketimi yüzde 23, enerji tüketimi yüzde 15, karbon emisyonu ise yüzde 18 azaltılacak.
– Orman yüzölçümü oranı yüzde 23.04’e yükselecek.
– Yıllık temiz hava günlerinin oranı yüzde 80’i bulacak.
– Savunma harcamaları yüzde 7.6 artarak bu yıl için 146 milyar dolara ulaşacak.
– Ordunun modernize edilmesiyle asker seviyesi 300 bin azalacak.
– Büyük şehirlerde toplanan nüfus şehir dışında yaşamaya teşvik edilecek.
‘ZOMBİ’ İŞLETMELERİN GELECEĞİ PARLAK DEĞİL
Çin Başbakanı Keqiang devlet bankalarından ucuz kredilerle ayakta duran ve Çin’de “zombi işletmeler” olarak bilinen şirketleri kapatacaklarını ve birleşmeleri teşvik edeceklerini kaydetti. 40 milyon 130 bin sosyal konut inşa ettiklerini de hatırlatan Keqiang kırsal bölgelerde 100 milyon kişinin yoksulluktan kurtarıldığını ve 300 milyon köylünün içme suyu güvenliğini çözdüklerini söyledi.
Habertürk