Ege İhracatçılar Birliği’nin Aydın’daki üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda ilin sorunları ve kapasitesi gündeme getirildi. Davut Er, “Aydın’ın en az bin ihracatçı firmayla 2 milyar dolar ihracat kapasitesi var” dedi.
Çıldır’ın takipçileri
Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, ihracatı artırmanın yolunun Çıldır Havalimanı’nın ulaşıma açılmasından geçtiğini söyledi. Ülken, “Havalimanı konusunda ‘potansiyel yok’ deniyor. Biz araştırdık. Aydın’dan İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na giden Aydınlı sayısına baktık. Aydın’daki havaalanı Denizli’yi dörde katlayacak potansiyele sahip. Türkiye’nin 56 havalimanının 36’sından fazla yolcu kapasitemiz var. Kimse bize ‘Aydın’da potansiyel yok’ demesin. Teşvik sistemi adaletsizliği ise belimizi büküyor” dedi.
İncir üretiminde dünya markası olan Aydın’da incir ihracatçısının devletten gerekli desteği alamadığını savunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ise Aydın’da sadece incir değil, diğer ürünlerin de yetiştirildiğini dile getirdi. Altı yıldır soğuk hava deposu projesi üzerinde çalıştıklarını, ancak bir türlü tamamlayamadıklarını söyleyen Bosnalı, “Soğuk hava depomuz olmadığından dolayı ihracatçımız kaliteli ürünleri ihraç edemiyor. Özellikle incir üretiminde dünya markası olmamıza rağmen üretici ve ihracatçı devletten bugüne kadar hiçbir yardım almadı. Ülke ekonomisine bu kadar yüksek gelir sağlayan bir ürüne devletin destek vermesi gerekiyor” diye konuştu.
Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin de teşvik sisteminin değişmesi gerektiğini dile getirerek, “Her platformda ‘dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ denile denile Aydın zengin, Manisa fakir bir il sanıldı. O yüzden de bizi arka plana atıp diğer illere teşvik verdiler. Teşvikler ilçe bazlı olmalı. İhracatçının en büyük problemi taşımacılık. Bir an önce Aydın-Güllük Demiryolu Hattı yapılmalı, çevre yolu bitirilmeli ve havaalanı hizmete girmeli” dedi.
Yeni Asır