Gürcistan ile Türkiye arasındaki Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı törenle açıldı.Gürcistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlayacak olan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı törenle açıldı. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Aşcı, törende yaptığı konuşmada, Ankara’da geçen hafta yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerle, dün Dağlıca’daki terör saldırısında şehit olan askerlere Allah’tan rahmet diledi.
Tek bir nefer kalıncaya kadar terörle mücadelenin süreceğini dile getiren Aşcı “78 milyonun hepsi şehit olmaya hazır. Dağlıca’ya gidecek binlerce evladımız vardır” diye konuştu.
‘Gümrük işlemlerinde güvenlikten taviz vermiyoruz’
Günümüzün en önemli zenginlik araçlarından birinin ticaret olduğunu ifade eden Aşcı, dış ticarette söz sahibi olan ülkelerin siyasi, kültürel ve diğer başka alanlarda da söz sahibi olduğunu belirtti.
Bu yüzden ülkelerin daha çok ticaret yapmaları ve pazarda daha fazla söz sahibi olmaları adına gümrük kapılarının önemli olduğunu kaydeden Aşcı, Bakanlık olarak dış ticareti geliştirmek ve Türkiye’nin küresel dış ticaretten aldığı payı artırmak için gümrük işlemleri konusunda çalıştıklarını dile getirdi.
Belirlenen hedeflere ulaşmak için dünyadaki en iyi gümrük uygulamalarını Türkiye’ye getirme konusunda çaba sarf ettiklerini anlatan Aşcı, “Gümrük işlemlerimizi basitleştirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de asla güvenlikten taviz vermiyoruz” ifadelerini kullandı.
Arz zincirinin güvenliği ve tedarikin kesintisiz bir şekilde devam etmesinin dünyada pazara ilişkin üzerine konuşulan iki önemli konu olduğunu belirten Aşcı, Bakanlık olarak bu iki konuda gayretlerini sürdürdüklerine dikkati çekti.
Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı’nın Gürcistan sınırındaki 3. gümrük kapısı olduğunu söyleyen Aşcı, şunları kaydetti:
“Gümrük kapıları bir yere gittiğinizde oranın aynasıdır. Bakarsınız ki kapı iyiyse, hizmetler kaliteliyse o ülkenin hizmet verme anlayışının iyi durumda olduğunu varsayarsınız ama kötü olursa da izleniminiz maalesef kötü olur. Onun için de biz bütün kapılarımızı yenilemeye gayret ediyoruz. Ülkemize, insanımıza yakışır, bize misafir olarak gelen insanlara yakışır kapılar yapmaya çalışıyoruz.”
‘İki ülke ekonomisine katkı sağlayacak’
Khaduri de Ankara’daki terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Türkiye’ye daha önce Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı’nın temel atma töreni için geldiğini anlatan Khaduri, gümrük kapısı sayesinde Türkiye’nin Azerbaycan, Rusya ve diğer Asya ülkelerine bağlanacağını söyledi.
“Buranın bir ticaret merkezi haline geleceğine inanıyorum” diyen Khaduri, gümrük kapısının her iki ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.
’10 gümrük kapısını modernize ettik’
Hisarcıklıoğlu ise Ardahan’a her gelişlerinde hayırlı bir işe imza attıklarını belirterek, Ardahan’ın milli mücadeleye katkı sağlamış önemli bir il olduğunu kaydetti.
Gümrük kapısının açılışıyla aslında zenginliğin kapısının da açıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Gürcistan ve Ardahan’ın 60 yıllık hayali bugün 60 milyon liralık yatırımla gerçeğe dönüşüyor” diye konuştu.
Gümrük kapısından sonraki 3 saatlik mesafede 100 milyar dolarlık bir ekonominin bulunduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, kapının açılmasıyla Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ın daha da zenginleşebileceğini vurguladı.
TOBB olarak bugüne kadar 10 gümrük kapısını modernize ettiklerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunun için 725 milyon liralık yatırım yaptıklarını kaydetti.
AA
Bir yanıt bırakın