Çiftçi Towers’da afet planları Amerikan modeliyle yapıldı!

çiftçi towers zincirlikuy

Çiftçiler Holding’in kendi arsası üzerinde hayata geçirdiği Çiftçi Towers projesinde sona yaklaşıldı. 2017’nin nisan ayında teslim edilmesi planlanan proje, 2012 yılında başladığında yükseklik nedeniyle sorunlar yaşamış, ancak bölgenin merkezi iş alanı (MİA) olması nedeniyle çalışmalar tekrar başlamıştı. Yanyana bulunduğu Zorlu Center gibi lüks bir konsept sunan Çiftçi Towers, 45’er katlı iki ikiz kulede 288 bağımsız bölümden oluşuyor. Projede pek çok yeni teknoloji kullanılırken, bunların başında olası afet risklerini kulelerde çözmek geliyor. Buna göre, Amerika’da yüksek bina kullanımında uygulanan bina standardı uygulanıyor. İkiz kulelerde yaşanan terör saldırısı sonrası uygulanmaya başlayan sistemde, çelik ve betonun birlikte olduğu bir kolon sistemi yapılıyor. Bu sistem, yüksek katlı binalarda çok büyük bir beton sistemi yerine ince kolonlarla daha dayanıklı çözüm sağlıyor.

‘Çekirdek’ içinde
Sistemle ince binalar oluşurken, esneklik kabiliyetini de artırıyor. Ayrıca kule içlerinde 1.5 metre kalınlığında binanın çekirdek oluşumu ve bunu çevreleyen beton kalınlık oluşturuldu. Bu sistem içinde yer alan yangın merpenleri ve asansörler, yangından uzak durmayı sağlıyor. Bina içinde oluşturulan basınçlı sistem ise basınç verilerek dumanı, yangını dışarıda tutuyor. İç borulama sisteminin ise şoku emecek şekilde dizayn edildiği ifade ediliyor. Buna göre, olası bir depremden sonra her sistem 1 saat içinde fonksiyonlarına dönüyor.

İki helikopter pisti
Yüzde 70’i satılan projede, rezidans fiyatları 2 milyon dolar ile 7.5 milyon dolar arasında değişiyor. 3.15 tavan yüksekliğiyle hayat bulan Çiftçi Towers’ta küçük metrekareli daireler yok. En küçüğü 221 metrekare brüt olan projede, her daire için 2-3 araçlık otopark bulunuyor. Her kule üzerinde ise birer helikopter pisti yer alıyor. Projeyi, dünyanın önemli mimarlık şirketlerinden John McAslan & Partners tasarlarken, iç mimari çözümlerini özellikle yat iç mimarisinin önemli isimlerinden FM Interior Design’ın kurucuları Francesca Muzio ve Silvia Orlandini tasarladı. Projenin yüksek bina çözümleri ise ARUP tarafından yapıldı.

Proje içinde tüm yapılanması rezidanslar dışında bulunan 10 katlı bir ofis alanı yer alıyor. Tek bir firmaya toplu olarak satışı planlanan ofis alanı için görüşmeler devam ediyor. Ayrıca ikiz kulelerin altında üç katlı bir de alışveriş merkezi yer alıyor. 39 bin metrekare kiralanabilir alana sahip AVM’de kiralamalar henüz başlamadı

Milliyet/Duygu Erdoğan