Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm mesken ve işyerlerinden alınıyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan oluyor.
Çevre temizlik vergisi işyerlerinde ve meskenlerde uygulamada farklılık gösteriyor. Vergi konutlarda su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 Kuruş, diğer belediyelerde 21 Kuruş olarak, su faturalarına yansıtılıyor.
Ancak, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların vergisi belediyede ödeniyor. Çevre temizlik vergisi ödemeleri 2 taksit halinde yapılıyor. Verginin birinci taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında tahsil edilebiliyor.
Peki çevre temizlik vergisine tabi olmayan taşınmazlar nelerdir? Çevre temizlik vergisinden hangi kurumlar muaftır? diyorsanız işte yanıtı…
Çevre temizlik vergisine tabi olmayan taşınmazlar!
Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi, çatılı gayrimenkuller için ödeniyor. Daha açık belirtmek gerekirse, vergi konut ve çatılı işyerleri için ödeniyor. Ancak arsa ve araziler kanunen vergiden muaf oluyor.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun çevre temizlik vergisine ilişkin mükerrer 44 üncü maddesi, 5035 sayılı Kanunun 41 inci maddesiyle yeniden düzenlenmiş olup, ilgili kanun genelgesi hükümleri şu şekilde;
VERGİYE TABİ OLMAYAN BİNALAR
Maddenin ikinci fıkrasında, çevre temizlik vergisine tabi olmayan binalara yer verilmiştir. Buna göre; genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, kredi ve yurtlar kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tabi olmayacaktır.
Darülaceze ve benzeri kuruluşlar kapsamına, düşkünler evi, yetimhaneler, huzurevleri, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları gibi sosyal yardım kuruluşları girmektedir.
Yukarıda belirtilenlere ait olup da başkaları tarafından kullanılan binalar vergiye tabi olacaktır.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com