Belediye Gelirleri Kanunu gereğince her yıl çevre temizlik vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki çevre temizlik vergisini kimler öder? Çevre temizlik vergisi nerelerden alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Çevre temizlik vergisi nerelerden alınır?
Çöp vergisi olarakta adlandırılan çevre temizlik vergisi, belediyenin sunduğu temizlik hizmeti için ödeniyor. İşyerleri için belediyeye gidilerek ödenen bu vergi, meskenkerde su faturalarına yansıtılıyor. Faturanın ödenmesiyle vergi de ödenmiş oluyor.
Senede iki eşit taksit halinde ödenen çevre temizlik vergisinde; İlk taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor. Peki çevre temizlik vergisini kimler öder? Çevre temizlik vergisi nerelerden alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Çevre temizlik vergisini, ev, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapı kullanıcıları ödüyor. Eğer yapıda kiracı varsa, mükellef de kiracı oluyor. Ayrıca kanunen kimi yapılar vergiden muaf tutuluyor.
Kanunda verginin mükellefi şu şekilde tanımlanıyor: Verginin mükellefi, her ne sıfatla ve ne şekilde olursa olsun binaları kullanan gerçek ve tüzel kişiler oluyor.
Barınma amacı ile oturulan, dolayısıyla ev olarak kullanılan yerlerde, içme veya temizlik için su kullanan gerçek ve tüzel kişilerle belediyeler veya büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ise su ve kanalizasyon idareleri arasında bir hizmet sözleşmesi yapılmakta ve hizmet sözleşmesi yapan bu gerçek ve tüzel kişiler de “Abone” olarak adlandırılıyor.
Dolayısıyla evlerin vergilendirilmesinde, kullandıkları konuta ait su aboneliği bulunanlar, çevre temizlik vergisinin de mükellefi olup, adlarına su bedeli ile birlikte tahakkuk edecek çevre temizlik vergisini de ödemekle yükümlü oluyor.
Kullandıkları eve ait su aboneliğinin başka gerçek veya tüzel kişilerin yahut apartman yönetimi adına olması halinde vergi, su abonesi olanlar tarafından ödenecek ancak, su aboneliği olanlar ödediği bu vergiyi binayı kullananlardan talep edebiliyor.
ÖRNEK: 1. (A) Şahsı sahibi bulunduğu konut için su abonesi olduktan sonra konutu (B) şahsına kiralamış ve su aboneliği kiracı adına yapılmamıştır. Bu durumda, (A) şahsı su faturası ile adına tahakkuk etmiş bulunan su bedeli ile birlikte çevre temizlik vergisini ödeyecek ve ödediği vergiyi kiracı (B)’den talep edebilecektir.
ÖRNEK: 2. 10 daireli bir apartmanın su aboneliği (B) şahsı adına “ortak abone” olarak tek su sayacı takılarak tesis edilmiştir. Bu durumda, (B) şahsı 10 daire ile ilgili çevre temizlik vergisini, su tüketim bedeli ile birlikte ödeyecektir. (B) şahsı ödediği çevre temizlik vergisini de her bir daireyi kullanan şahıslardan, su bedelinin dağıtım usulünü esas alarak talep edecektir. Boş olup, kullanılmayan dairelerde su tüketimi olmayacağından, boş bina sahipleri çevre temizlik vergisi ödemeyeceklerdir.
İndirimli çevre temizlik vergisi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com