Çevre temizlik vergisinin iki eşit taksit halinde ödenmesi gerekiyor. Peki çevre temizlik vergisi zamanında ödenmezse ne olur? İşte çevre temizlik vergisi gecikme zammı…
Belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların ödemesi gereken vergiye çevre temizlik vergisi deniyor.
Söz konusu vergi konutlarda su faturalarına yansıtılıyor. Bu vergisinin işyeri ve diğer bağımsız bölümler için belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor.
Mart, Nisan ve Mayıs aylarında çevre temizlik vergisinin ilk taksiti ödendi.1-30 Kasım tarihleri arasında ise verginin ikinci taksiti ödeniyor.Peki çevre temizlik vergisi zamanında ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi gecikme zammı hesaplamalarına dair esaslar, 30 seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği kapsamında açıklanıyor.
2560 sayılı Kanun esaslarına göre kurulan su ve kanalizasyon idareleri, büyük şehir dahilindeki her ilçe veya ilk kademe belediyesinin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan konutlara ilişkin olarak tahsil ettiği çevre temizlik vergisi ile bu vergiyi süresinde ödemeyen mükelleflerden tahsil ettiği gecikme zammının yüzde seksenini tahsilatı takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar bir bildirim ile ilgili belediyeye bildirecek ve aynı süre içinde ödeniyor.
Aynı idareler tahsil ettiği vergi ve gecikme zammı toplamının yüzde yirmisini ise münhasıran çöp imha tesislerinin kuruluş ve işletmelerinde kullanılmak üzere büyükşehir belediyesine tahsilatı takip eden ayın yirminci günü akşamına kadar aktarılıyor.
Diğer taraftan, büyükşehir belediyesi dahilindeki ilçe veya ilk kademe belediyelerinin kendileri tarafından tahsil edilen çevre temizlik vergisi ve gecikme zammı toplamının %20’sini de bir bildirim ile ertesi ayın 20 inci günü akşamına kadar büyükşehir belediyesine bildirmesi ve aynı süre içinde ödemesi gerekiyor.
Tahsil ettiği vergiyi ve gecikme zammını yukarıda belirtilen süreler içinde ilgili belediyelere yatırmayan idarelerden bu tutarlar, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı ile birlikte tahsil ediliyor.
1.1.2004 tarihinden itibaren kullanılan binalar için tahakkuk ettirilmek suretiyle tahsil edilecek vergi ve gecikme zammından, Çevre Kirliliğini Önleme Fonu’na herhangi bir pay aktarımı yapılmıyor.
Çevre temizlik vergisi ne kadar 2015?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın