Çeşme Havaalanı kamulaştırma ve tahsis işlemi tamam!

Çeşme Havaalanı kamulaştırma ve tahsis işlemi tamam!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Alaçatı Havaalanı’nın kamulaştırma ve tahsis çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Akdeniz’in en güzel turizm destinasyonlarından Çeşme, havaalanın devreye girmesiyle kapılarını dünyaya açacak. Jet sosyetenin gözü Çeşme’de olacak.

İHALE YARIM KALMIŞTI

Bakan Arslan, Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir için ortaya koyduğu 35 proje içerisinde yer alan Alaçatı Butik Havaalanı Projesi’nin son durumuyla ilgili Yeni Asır’a özel açıklama yaptı. Arslan, projenin kamulaştırma ve tahsis çalışmalarının sona erdiğini, fizibilite ve ÇED çalışmalarının beklendiğini söyledi.

Bakan Arslan, projeyle ilgili ilk kez 1994 yılında Valilik tarafından ihale yapıldığını ancak yarım kaldığını hatırlatarak, “O tarihte 2 bin 60 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde pist, 80 metre uzunluğunda 50 metre genişliğinde apron ile altyapı uçuş üniteleri ihale edilmişti. Altyapı uçuş üniteleri inşaatı kaplama beton alt kotuna kadar tamamlanmıştı. Ancak yarım kalmıştı” dedi.

ÇED RAPORU BEKLENİYOR

Bakan Arslan, havaalanın 35 proje kapsamında Başbakan Binali Yıldırım tarafından yeniden gündeme getirildiğini belirterek, “Kamu özel ortaklığı ile yapılacak. Bu çalışmalar kapsamında da son olarak kamulaştırma ve tahsis çalışmalarını tamamladık.

Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve projenin altyapı ile fizibilite çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. İzmirlilere hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

“TURİZMİ BESLER”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler ise, Alaçatı Havaalanı’nın bölgede lokomotif görevi göreceğini belirterek, “Böyle bir proje sadece Çeşme’ye değil Seferihisar’a, Karaburun’a, Mordoğan’a kadar tüm Yarımada’yı şaha kaldırır. Adnan Menderes Havaalanı tüm dünya ile İzmir’i bağlarken Çeşme ise turizmde Yarımada’yı besleyecek bir havaalanı olur” dedi.

2200 METRE UZUNLUĞUNDA PİST

Havaalanı arazisi kamulaştırılması ve tahsislerinin tamamlanmasıyla ilgili sürecin bitmesinin ardından proje dosyası Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Bu arada havaalanının 1800 metre uzunluğunda olduğu, yapılacak çalışmalarla pist uzunluğunun 2200 metreye çıkarılmasının planladığı öğrenildi.

KİŞİYE ÖZEL JET VE HELİKOPTERLER DOĞRUDAN İNECEK

Alaçatı Havaalanı’nın hizmete açılmasıyla Çeşme’deki turist sayısı artacak. Havaalanı ile birlikte kişiye özel jet, helikopter ve uçaklar doğrudan Çeşme’ye iniş yapabilecek.

Böylece Çeşme, 4-20 kişilik arası, genelde ünlülerin tercihi olan uçakların rotasına dahil olacak. Ayrıca ticari uçaklar da aynı şekilde bu pisti kullanma imkanına kavuşacak. Yerli turistin tercih ettiği Çeşme, Alaçatı Havaalanı ile birlikte dünyanın önde gelen jet sosyetesinin de gözdesi olacak. Çeşme, dünyanın en popüler turizm merkezleri arasında gösterilecek. Havaalanı ile Çeşme’nin Fransa’nın Cannes kentine rakip olması bekleniyor.

“ÇEŞME ŞAHA KALKAR”

Çeşme’de birçok yatırım gerçekleştiren Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, geçtiğimiz aylarda Alaçatı Butik Havaalanı’nın Çeşme turizmini şaha kaldıracağını söyleyerek, “Butik Havaalanı, Çeşme’ye çok değer katacaktır. Neden Bodrum’da var, burada yok? Neden Dalaman’da var, burada yok? Bence Çeşme’de de olmalı” diye konuştu.
Yeni Asır