İstanbul Anadolu yakası kuzeye doğru büyümeye devam ediyor. Kuzeyde imar yoğunluğu olarak her tür imarın olduğu tek ilçe Çekmeköy ilçesi. İlçede konut arsasının yanında, ticari arsa, villa arsası, turizm alanı bulmak mümkün.Sırtını ormanlara dayamış olan doğa harikası Çekmeköy, şehir merkezlerine bir adım mesafede. Çekmeköy de arazinin bakir olması, içme suyu havzası gibi sıkıntıların az olması, imar planı yapımını kolaylaştırıyor.İmar yapımında fazla engeller olmadığı halde belediyeler imar planı yapımında çok yavaş ve isteksiz davranıyor.İşi tam anlamıyla bilenlerin azlığından mı, Büyük Şehir Belediyesi ile İlçe Belediyelerinin koordinasyonsuzluğundan mı, başka hesaplardan mı bilinmez, bir bölgenin imar planını bitirmek 4-5 yıl kadar sürebiliyor.
Çekmeköy’de 2/b arazilerinden dolayı mülkiyet sorunu vardı. 6292 sayılı kanun ile bu sorun da ortadan kalktı. Parası olan tapusunu alıyor, olmayan ise parası olana hakkını üç beş kuruşa devir ediyor.Bu büyük haksızlığa rağmen araziler sistemin içine giriyor.Yani üzerlerinde imar planlarına uygun yapılar yapılmaya başlanabiliyor. Arazi de kayıt dişilik ve kaçak yapılaşmanın önü yavaş yavaş kesiliyor.
İlçe ilk kurulduğunda imarına başlanılmış olan Hüseyinli ve Sırapınar köylerinin imarı bitti. Ömerli ve Koçullu’nun imarları ise beklemede. Ne bekleniyor bilen yok! Ömerli belde belediyesi iken yapılmış olan imar uygulama işi(18. Madde uygulaması) mahkeme kararı ile yıllar önce iptal edilmiş olmasına rağmen, karar uygulanmadı ve arazi satışlarına izin verildi.İmar uygulamasına göre alınıp satılan bu araziler , mahkeme kararının uygulanması ile karmakarışık bir durum ortaya çıktı. Bu sorun yıllardır çözülmeyi bekliyor.
Makus tarihinde bir türlü kurtulamayan, gelecekte ilçe olabilecek tarihi Alemdağ beldesi. Arazi yapısı, ormanları, peysajı ve yol bağlantıları ile stratejik konumda olmasına rağmen imar işi tam anlamıyla çözülemedi. Ana caddeleri üzerinde ki imar durumu, 300m2 altındaki arsaların imar durumu ve 18. Madde uygulamaları tekrar gözden geçirilmelidir ve iyileştirmeler yapılmalıdır. İlçe belediyesi imar konusundaki hantal yapısından bir an önce kurtulmalıdır. Alemdağ meydanı ve ana arterleri çok kısa süre içinde bölgenin en prestijli yerleri olacak. Bu yüzden 1/1000 ölçekli meri imar planına, birkaç tane plan notu eklenerek sorunlar hızla çözülmelidir. Bitmek üzere olan yeni yollar ile 3. Köprü ve 2. Köprüye ulaşım çok kolaylaşacağı için Alemdağ bölgenin konut ve ticaret üssü olacak.
İmar sorunu olmayan Reşadiye köyü, Taşdelen beldesi ve Çekmeköy merkezde işler yolunda gidiyor.İnşaat ruhsatı alanlar belediyenin esnek tutumu sayesinde rahatlıkla inşaatlarını bitirebiliyor.Her biten yeni yapı arsa stokunu azaltırken, fiyatların artmasına sebep oluyor.
Her türlü olumsuzluklara ve bitirilemeyen imar planlarına rağmen Çekmeköy’de arazi yatırımı yapanlar kat ve kat kazandılar, kazanmaya da devam ediyorlar. Tarım arazisine yatırım yapanlar dahi en az üç, dört kat kazandı. İmar planlarına gereken önem gösterilmesi takdirde, ilçenin çehresi hızla değişerek ve hak ettiği seviyeye ulaşacak…
Not: Alemdağ ana caddesinde; çıkmaların emsale dahil edilmediği parsellerde yapılan binalarda bodrum katlar emsale dahil ediliyor, sokak aralarında ise dahil edilmiyor. Bunun sebebini bilen var mı?
Mantık var mı?
Flashaber / İsa Demir