Çekmeköy’de dönüşüm hızlandı!

Çekmeköy'de kentsel dönüşüm

Çekmeköy’de kentsel dönüşüm devam ederken yeni Kentsel Tasarım Projeleri, emlak yatırımcılarının rotasını Çekmeköy’e çevirdi. Yeniden yapılacak olan evlerde ve mahaller Osmanlı ve Selçukluların izlerini taşırken, projeler arasında en dikkat çekeni ise, Osmanlılarda sokaklar arası sınırları belirleyen, Selvi ağaçlarının kullanılması oldu.

İlçe olarak kurulduğu günden bu yana yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çeken Çekmeköy’de kentsel dönüşüm devam ediyor. Eğitim, sağlık, spor ve yaşam alanlarındaki yatırımlar için ünlü firmalar için rotasını Çekmeköy’e çevirirken, Çekmeköy Belediyesi tarafından hazırlanan Kentsel Tasarım Projeleri de dönüşüme ayrı bir boyut kazandırdı. Çekmeköy Belediyesi’nin kentsel dönüşüm için tasarladığı projeler, Çekmeköy Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde dönüşümü gerçekleştirecek olan firmalara tanıtıldı.

DÖNÜŞTÜRÜLEN EVLERDE ESKİ TÜRK VE OSMANLI MİMARİSİ UYGULANACAK

Dönüşümü gerçekleştirilen mahaller arasında bulunan Merkez Mahallesi Dere Planları Kentsel Tasarım özellikler arasında 4 katlı, 3 katlı ve 2 katlı binalar eski Türk mimarisinin modernize edilmiş haliyle yapılacak. Vitray detayların bulunduğu evlerde ahşap cephe malzemesi kullanıp, cumbalar olacak. Tasarımı yapılacak olan mahallede dönüşüm ile birlikte Osmanlı döneminde sınırı simgeleyen Selvi ağaçları sokak başlarına konularak sokak sınırları belirlenecek.

Tasarım uygulanacak Alemdağ Saray Caddesi’nde ise tasarım özellikleri arasında binaların tek tip ve 6 katlı olması ve yine cephelerin ahşap kaplamalı olması dikkat çekiyor. Tasarımı yapılacak Alemdağ İlim Caddesi’nde ise huzuru simgeleyen 6 katlı beyaz renkli binalar hakim olacak.

“OSMANLI VE SELÇUKLU MİMARİSİNE UYGUN KENTSEL TASARIMLAR OLACAK”

Kentsel tasarı projeleri ile ilgili çalışan ekibe teşekkür ettiğini ifade eden Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz , Alemdağ Bölgesi’nin yeniden yapılanacak olan mahaller arasında olduğunu kaydederek, “Biz istedik ki kentsel tasarımını belediyemizin de içinde olacağı, paydaşları ile beraber paylaşacağı ve bu şehre katma değer katacak güzel çalışmalar olsun. İnanıyorum ki işte buradaki, Çekmeköy’deki aile yapısına, bölgemizin yeşiline doğasına uygun Selçuklu ve Osmanlı mimarilerinden motiflerinde olduğu güzel bir kentsel tasarım çalışması yapıldı. Çocukların bisiklete rahatlıkla binip gezdiği, bahçesinde piknik yapıldığı, komşuların birbirine irtibatını kopartmadığı, bir yere giderken anahtarını rahatlıkla bıraktığı, bir evde cenaze varsa komşuların birbirine koşarak yardım götürdüğü, tarzdaki aile yapılanmasına uygun bir mahalle oluşturalım istedik. Bunu da paydaşlarımızla paylaşıp, onlara bu proje emanetini teslim edeceğiz” dedi.

“ÇEKMEKÖY’DE DİKEY DEĞİL YATAY BÜYÜME İSTİYORUZ”

Kentsel dönüşümü devam eden mahallerdeki kentsel tasarım projeleri ile gelenek ve göreneklerin yaşadığı bir yaşam alanı oluşturulacağını vurgulayan Başkan Poyraz, “Çekmeköy’de dikey değil yatay bir büyüme istiyoruz bu yüzden de bu çalışmaları yapıyoruz. Bununla beraber gelecek olan nesiller, hem ulaşımın rahat olduğu, hem metro ile ulaşımın olduğu 3’üncü köprüden çıkış olan bir yerde oturacak. Yani vatandaş 50 yıl sonra şunu diyebilecek “bir gün bu şehri ilçe olarak kuranlardan Allah razı olsun. Çünkü bize ulaşımı ile rahat güzel bir şehir bıraktılar’. Dedirtebilirsek bu son derece mutlu olacağız” diye konuştu.

ÇEKMEKÖY’DE EMLAK DEĞERLERİ YÜKSELİYOR

Son zamanlarda Çekmeköy’deki emlak değerlerinin yükseldiğini belirten Poyraz, ” Ulaşım başta olmak üzere şehrimizin yüzde yüzünün planlı olmasında çok büyük etkisi var. Ulaşımda gerek metronun gerek ise 3’üncü köprünün bölgemizden geçiyor olmasın da, emlak değerinin artışında büyük bir pay var. Gerçekten önemli marka olan firmalarımızın Çekmeköy’de konut yapıyor olmasında da ciddi etkenler var. İnşallah bu durum devam ettiği sürece Çekmeköy’ü paydaşlarımız ile beraber daha iyi noktalara getireceğiz” şeklinde konuştu.

“50 YIL SONRA BİLE OKUL ALANLARINA ARSAMIZ HAZIR”

Çekmeköy’e yapılan yatırımlar sonrası artan nüfus yoğunluğu ile ilgili soruyu cevaplayan Poyraz, “Biz ilçe olduğumuz zaman nüfusumuz 130 binden 250 binlere yaklaştı. Sonuç olarak bu nüfus, bu kentsel tasarım, kentsel dönüşüm gerçekten mimarisi ile insanlarımızın güzelliğine, güzellik katacak bu tasarımlar olduğu sürece nüfusumuz bu oranla artacaktır” dedi.

Çekmeköy’deki Alemdağ başta olmak üzere kentsel tasarımların yapıldığı bölgelerde eğitim için alanlarının ayrıldığını söyleyen Poyraz, “50 yıl sonra bile bir okul alanına ihtiyaç varsa, arsamız hazır. Bu şehri öyle bir planladık ki kendimizin yeniden planladığımız bu şehirde, sağlık ocağına da okula da dini tesis alanlarına da 100 yıl sonra ihtiyaç varsa arsamız o gün bile olacaktır. Nüfus ne olursa olsun burada tasarlanan nüfusa ulaştığımız zaman bile bu anlamda bir sıkıntı çekmeyeceğiz” diye konuştu.

Hedef Halk