Çekme mesafesi, iki bina arasındaki yaklaşma mesafesi olarak karşımıza çıkıyor.Peki çekme mesafesi nasıl hesaplanır? İşte çekme mesafesi hesaplama..
Yapı yaklaşma sınırı ya da bahçe mesafeleri olarak da ifade edilen çekme mesafesi, planda ve yönetmelikte belirtilmiş olan yapının komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği sınıra deniyor.
İki bina arasında olması gereken mesafe olarak ifade edilen çekme mesafesi hesaplamalarına ilişkin yasal esaslar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor.Peki çekme mesafesi nasıl hesaplanır?
Planlı alanlar imar yönetmeliği esaslarına göre, binaların ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az 5 metre olması gerekiyor ve yan bahçe mesafesi 3 mette iken; arka bahçe mesafesi de yine 3 metre olarak tespit ediliyor.
Yan ve arka bahçe mesafeleri; tabii veya tesviye edilmiş zeminin üzerinde kalan bodrum katları da dahil, 4’ten fazla katlı binalarda 4 katın üzerindeki her kat için (0.50) m. artırılıyor.
Yan ve arka bahçe mesafelerinin hesabında dikkate alınacak kat adedi o cephede kısmen veya tamamen tabii veya tesviye edilmiş zeminin altında kalan katlar hariç diğer katların toplam yüksekliğinin üçe bölünmesi ile bulunur.
(2.50) m.’yi aşan artık değerler 1 kat adedine tekabül eder.
Bina yüksekliği hesabında, arkasında kullanılan hacim oluşturulmamış istinat duvarları yükseklik hesabına dahil edilmiyor.
Bu Yönetmelikte yer alan kat adedine bağlı olarak bahçe mesafelerinin (0,50) m. arttırılmasına ilişkin hükümler yapıda bulunan her katta ayrı ayrı değerlendirme yapılarak da uygulanabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın