Planda ve yönetmelikte belirtilmiş olan yapının komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği sınır çekme mesafesi oluyor.Peki çekme mesafesi ihlal edilirse ne olur? İşte çekme mesafesi ihlali..
Çekme mesafesi; yapı yaklaşma sınırı ya da bahçe mesafeleri olarak da ifade ediliyor. Bu mesafe, planda ve yönetmelikte belirtilmiş olan yapının komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği sınıra deniyor.
İki yapı arasında olması gereken mesafe olarak tanımlanabilen çekme mesafesi hesaplamalarına ilişkin yasal esaslar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor.
Yönetmelikte yer alan esaslara göre arka bahçe çekme mesafesi hesaplamalarında 4 kata kadar olan binalarda arka bahçe mesafesi en az 3 metre oluyor. Ön bahçe mesafesi hesaplamalarına göre ise, yapıların ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az 5 metre olarak karşımıza çıkıyor.Peki çekme mesafesi ihlal edilirse ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
Yeni inşa edilecek yapıların yönetmelikte belirtilen çekme mesafelerine uygun olarak konumlandırılması gerekiyor.
Aksi halde çekme mesafesi ihlali durumlarında; çekme mesafesine uymayan inşaat, ilgili belediyeye bildirilerek yapılan çekme mesafesine aykırılık durumunun düzeltilmesi talep edilebiliyor.
Bununla birlikte imar mevzuatı ve plana uygun hale getirilmesi için mahkemede dava da açılabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın