ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulması gerekiyor. ÇED raporu için bakanlık tarafından istenen bazı evraklar bulunuyor. İşte ÇED raporu başvuru evrakları…
Şehirlerde gerçekleştirilen projelerin, proje gerçekleşmeden projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği sürece ÇED raporu süreci deniyor.
Çed raporu süreci kendi başına bir karar verme süreci olmuyor; karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak biliniyor.Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak da ifade ediliyor.
ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulması gerekiyor. ÇED raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirilmiş firmaları tarafından hazırlanıyor
ÇED raporu için bakanlık tarafından istenen bazı evraklar bulunuyor. Peki ÇED raporu başvuru evrakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
ÇED raporu için gerekli evraklar 2016…
1. Vekâletname (noter onaylı olacak),
2. Taahhütname
3. Tapu veya Kira sözleşmesi,
4. Yapı kullanım izin belgesi,
5. Tüm üniteleri, yerleşimleri gösteren vaziyet planı, makine yerleşim planı
6. Đş Akış Şemaları(Atık çıkış noktalarının-baca,atıksu vb gösterildiği)
7. Kapasite Raporu(yoksa tesise girecek hammaddelerin, çıkacak ürünlerin miktarları, Kullanılacak makine teçhizat listeleri, çalışacak personel sayısı hk. Bilgi)
8. Projeyi tanıtan yazılı bilgi ve belgeler,(Detaylı)
9. Proje bedeli, çalışacak personel sayısı,
10. Varsa alınmış yazılı izinler, Đçme suyu kullanma izni, kanalizasyon bağlantı
izni, ÇED Gerekli Değildir Belgesi, Đş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, v.b.
11. Şirkete ait Ticari Sicil Gazetesi örneği,
12. Faaliyette olan ve kapasite artırımı planlanan bir tesis ise; daha önce yaptırılmış emisyon, gürültü ve titreşim ölçüm raporları ve atıksu analiz raporu örneği, ÇED raporu alınması için gerekli oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com