Bazı projelerin çevreye olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirgenmesi için ÇED raporu isteniyor.Peki ÇED raporu alması gereken işletmeler nelerdir?
Açılımı Çevresel Etki Değerlendirmesi olan ÇED raporu çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım sayılıyor.Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu,bir faliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını belirten Çevre ve Orman bakanlığı veya bölge müdürlükleri tarafından verilen belge oluyor.
ÇED raporunun temel amacı, projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önüne alır bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için, onlara projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde göstermek olarak karşımıza çıkıyor.
ÇED raporu, projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreç oluyor. Peki ÇED raporu alması gereken işletmeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde uyulacak idari ve teknik usul ve esaslar bir yönetmelik ile düzenleniyor.yönetmelik kapsamında ÇED raporunun zorunlu olduğu proje listesi de bulunuyor.Yönetmeliğe göre ÇED raporu alması gereken işletmeler şu şekilde:
ÇED raporu alması gereken işletmeler:
1. Rafineriler,
2. Termik güç santralleri,
3. Nükleer yakıt tesisleri,
4. Metal endüstri tesisleri,
5. Tank hacminin 100 m3 ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,
6. Asbest çıkartılması ve asbest içeren ürünleri işleme veya dönüştürme tesisleri,
7. Fonksiyonel olarak birbirine bağlı çeşitli birimleri kullanarak endüstriyel ölçekte üretim yapan kimya tesisleri,
8. Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin üretildiği tesisler,
9. Şehirlerarası yollar ve havaalanları,
10. Su yolları, limanlar ve tersanelerin ÇED raporu alması gerekiyor. ÇED raporu çıkana kadar firmanın beklemesi gerekiyor. Beklenmediği takdirde cezai yaptırımlar söz konusu olabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın