Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi’nde (BTK), sene sonunda dizel lokomotiflerle işletmecilik yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Arslan, ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Kars’ta, Arpaçay ilçesinde yaşayan ve Diyarbakır Ergani’de PKK’lı teröristlere yönelik yürütülen operasyonda şehit düşen polis memuru Kürşat Engin Yılmaz’ın ailesine taziyelerini iletti.
Taziye ziyaretinin ardından BTK hattı şantiyesine giden Arslan, firma yetkililerinden çalışmalarla ilgili brifing aldı ve proje kapsamında Kars Çayı üzerinde yapımı devam eden viyadükte inceleme yaptı.
Arslan, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, projeyle ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini ve viyadük ayaklarının bitmek üzere olduğunu söyledi.
Proje genelinde alt yapı, üst yapı ve menfezleriyle 100’ün üzerinde sanat yapısının bulunduğunu belirten Arslan, şunları kaydetti:
“Bu sanat yapılarının yüzde 80’i bitmiş durumda, diğer kısımlarda da inşaat çalışmaları devam ediyor. Güzergah boyunca 10 kilometrenin üzerinde tünel var. Tünellerin de geneli bitti, iç kaplamaları yapılıyor. Proje genelinde yüzde 87 çalışma tamamlanmış durumda. Türkiye tarafındaki 79 kilometrenin yüzde 87’si tamamlanmış. Viyadüklerden biri ağustos sonu, diğeri ise eylül sonunda bitmiş olacak. Tünellerde de çalışmalarımız bitmiş olacak. Hedefimiz sene sonunda dizel lokomotifle tren işletmeciliği yapmak.”
Başlangıç hedefi 1 milyon yolcu, 6,5 milyon ton yük
Arslan, projeyle Avrupa ile Orta Asya arasındaki ticaretin, demiryoluyla kesintisiz olarak Türkiye üzerinden sağlanabileceğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın projeye büyük önem verdiklerini ifade etti.
Projede süreç içinde rayların döşenmesine sıra geldiğini ve aralık ayı itibarıyla bu işlemi de tamamlayıp test sürüşlerine başlamayı planladıklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti:
“Bir aylık periyotlarla testleri bitirmeyi planlıyoruz. Yıl sonu itibarıyla ortaya koyduğumuz hedefi gerçekleştirmek ve 2017 itibarıyla gerek yük ve gerek yolcu taşımacılığı yapmayı hedefliyoruz. Hedefimiz, ipek demiryolunun, dünya çapındaki büyük taşıma koridorlarından orta koridorun, eksik olan bu halkasını tamamlayarak, demiryolunu Avrupa’dan Orta Asya’ya, Çin’e kadar kesintisiz hale getirmek. Ülkemiz demiryolu koridorları Kars’ta bitiyor. Bunun Orta Asya ve Kafkasya ile bağlanmasını çok önemsiyoruz. Yük ve yolcu taşımacılığını önemsiyoruz. Başlangıçta hedefimiz 1 milyon yolcu, 6,5 milyon ton yüktür. Orta vadeli hedefimiz yolcuyu 3,5 milyona çıkarmak, yükü ise 35 milyon tona çıkarmak.”
Arslan, projenin bölgeye sağlayacağı katma değer ve istihdamın yanı sıra ülkeler arasındaki ilişkileri de geliştireceğine işaret etti.
Projenin beşeri ve bireysel ilişkileri geliştirerek ülkelerin birbiriyle dostluğunu pekiştireceğini dile getiren Arslan, “İki devlet, bir millet olan Türkiye ile Azerbaycan’ı da birbirine kesintisiz bağlayacaktır, ki dostluğumuzu ve kardeşliğimizi, bu coğrafya şart kılıyor. Biz de bunun gereğini yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Mega projeler köprü oluşturacak”
Arslan, Türkiye’nin, yaptığı bütün büyük projelerle Marmaray, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, İstanbul 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi ile sadece harita üzerinde köprü olmaktan çıkıp gerçek manada bir “köprü oluşturmaya” başladığına dikkati çekti.
Bunun dünyada rahatsızlığa da yol açtığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
“Türkiye sadece harita üzerinde köprü olmaktan çıkıp projelerle köprü olunca ve dünyadaki ticaret pastasında büyük pay alınca, Türkiye’ye karşı, Türkiye’yi istemeyenler, Türkiye’nin zayıf düşmesini isteyenler, Türkiye’nin 2023 hedeflerine sağlam adımlarla ulaşmasını istemeyenler, Türkiye’ye karşı topyekun bir mücadele içerisindeler. Bunların mücadelesine inat, biz büyük projelerimizi sırayla ve peş peşe bitireceğiz. Çanakkale 1915 Projesi’nin ihale sürecini başlattık. Projeyi hızlı bir şekilde milletin hizmetine sunacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü 26 Ağustos’ta açacağız. Marmara etrafındaki bütün köprüleri ve otoyolları bir birine bağlayarak, orada ciddi bir katma değer oluşturacağız. Oradaki katma değeri bütün ülke insanın hizmetine sunup onların yaşam seviyesini üst seviyeye taşıyacağız. Bu kadar büyük projeleri vizyonuyla dünyaya sunan Recep Tayip Erdoğan ve bütün bu projeleri dirayetiyle duruşuyla hizmete sokan Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı dünyanın gözüne battı. Başbakan ve Cumhurbaşkanımıza karşı olağanüstü bir tepki ortaya koyuyorlar. Tepkinin sebebi dünyada söz sahibi olan Türkiye’dir. Herkes bilsin ki, Türkiye dün büyüktü, bugün dünden büyük ama yarın bu günden de büyük olacaktır.”
AA