Son zamanlarda büyük şehirlerde 1+1 ev sayısında artış gözüküyor. Uzmanlar ise bu durumu alım gücünün düşmesine ve insanların git gide yalnızlığı tercih etmelerine bağlıyor.
Ülkemizin özellikle metropollerinde 1+1 ev yapımı artmış durumda. İnsanların yoğun talep gösterdiği bu evler ise tartışma konusu. Nitekim Pendik Belediye Başkanı, “Ailelere hitap etmediği ve komşuluğu körelttiği” gerekçesiyle 1+1 evlerin yapımını yasakladı. Ülkemizde 1+1 evlerin artmasının orta gelir düzeyinin düştüğünün göstergesi olduğunu iddia eden inşaat mühendisi ve müteahhit Gürkan Tilmaç, karı kocanın ikisinin de çalışmalarına rağmen normal şartlarda bir ev almalarının pek kolay olmadığını söyledi. Tilmaç, “Bu durumda 1+1 evler onlara daha cazip geliyor. İnsanlar bir nevi ellerinde olmadan bu evlere yöneliyor. Kısa bir vadede 1+1 yapımının da düşeceği kanaatinde değilim” dedi.
“VERGİLER YÜKSEK”
Vergilenme oranlarının yüksekliği nedeniyle konut fiyatlarının fazla olduğunu vurgulayan Tilmaç, vergilendirme makul seviyelere çekildiği zaman kişilerin bir oda daha fazla almasının sağlanabileceğini söyledi. Tilmaç, “2013 yılından itibaren 150 metrenin altındaki konutlara yüzde 18 KDV getirildi. 100 bin liralık bir daire aldığında kişiler 18 bin lira KDV parası veriyor. Bunun alıcı ve müteahhit tarafı var. Onlarda tapu masrafları ve evrak paraları yaklaşık yüzde 10’luk bir gideri kapsamaktadır. Konut sektörü git gide düşüş gösteriyor. Bu sektörün krizden kurtulması için devletin vergilenme konusunda katkılar yapması gerekmektedir. Bankalar döviz kurlarından dolayı eskisi kadar istekli değiller. Bankaların bu isteksizliğini büyük inşaat firmaları vadeleri uzatarak ödemeleri daha aza çekerek karşılamaya gayret ediyorlar. Özel sektör de kar amacı güttüğünden vadeyi uzatıyor ama direk binanın fiyatına bunu yansıtıyor. TOKİ’nin bu fiyatları kırması için planlı bir şekilde bu işi yürütmesi gerekir. Örneğin; küçük ilçelere, metropollere yaptıkları binaların aynısını yapıyorlar. Oradaki insanlar bahçeli evlerde oturmaya alışıklar. O yüzden oralara ilgi göstermiyorlar bu kez o evler devletin elinde kalıyor” şeklinde konuştu.
İnsanların yaşam standartları farklılaşmasının bunda etkili olduğunu belirten Tilmaç, “Karı koca ikisi de çalışmaya başlayınca akşam dışarı çıkıp kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak istemiyor. 1+1 dairelerinde bu hizmetleri veren siteler bulunması nedeniyle bu durum satışları artırıyor. Böylelikle dairelere talepte artmış oluyor. Şu an piyasada bu evlerin fiyatları 100-180 bin lira arasında değişiyor” dedi.
“İNSANLAR YALNIZLAŞIYOR”
Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Engin Önen ise yaşam tarzındaki gelişmelerin bir ürünü olarak 1+1 evlerin geliştiğini söyleyerek, “ Boşanma oranlarının artması ve bekar yaşamayı seçen insanların sayısının artması nedeniyle bu evlere ilgi çoğaldı. Metropol diye tabir ettiğimiz büyük şehirlerde böyle bir yoğunluk var. Genelde yüksek eğitimli, profesyonel meslek sahibi kişilerde daha çok görünüyor” dedi.
TEKNOLOJİ KULLANILIYOR
Bu evlerin farklı bir yaşam beraberinde getirdiğini belirten Önen, bireylerde yalnız yaşama eğiliminin arttığını söyledi. Önen, “Eskiden ev kiralayacak kişiler bir ortak ararlardı ama şimdi kimse bir başkasına tahammül edemiyor. Bireyselliğinde artmış olmasıyla da alakalı bir durumdur. Bu durum erkekler de daha yoğun yaşanıyor. Bu nedenlerden biriside gerçek sosyal ilişkinin dışında teknolojinin imkanları kullanılarak beraber olmadan da vakit geçirilmeye alışıldı” şeklinde konuştu.
İlkses Gazetesi
Bir yanıt bırakın