Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 192 ülkeye ihracat yapan ve 148 milyar liralık büyüklüğe ulaşan tarım sektörü için hayati önemde bir karara imza attı. Tarımda karşılaşılan ve verimliliği de önemli ölçüde etkileyen çok parçalı yapı ve işletme başına düşen arazi miktarının diğer ülkelere kıyasla küçük olması nedeniyle bir çalışma başlatıldı. Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla başlatılan ve önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu’nda da Bakan Faruk Çelik tarafından sunumu yapılan çalışma kapsamında, 184 büyük ovanın tarımsal sit alanı olarak ilan edilmesi kararlaştırıldı.
KAYIP ÖNLENECEK
Tarıma elverişli arazinin 24 milyon hektar olduğu ancak şu anda sadece 19 milyonunun kullanıldığı Türkiye’de her yıl ortalama 50 ile 100 bin hektar arasındaki toprak tarımsal üretimden bir şekilde çıkıyor. Tarım arazilerinde parçalanmanın giderek artması, özellikle miras ve göç nedeniyle tarımda verimliliğin olumsuz etkilenmesi de çalışmanın yapılmasının başlıca nedenlerinden biri. Bu kapsamda tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için hayata geçecek olan Büyük Ova Projesi’yle 184 tarımsal potansiyeli yüksek ova, tarımsal sit alanı ilan edilecek.
YETKİ BAKANLIKTA
Proje kapsamında büyük ovalar bütünlük içerisinde tarımsal üretimde tutulacak ve bu ovaların kullanım kararı da tamamen bakanlıkta olacak. Bakanlık tarımsal sit alanlarını herhangi bir amaçla kullanmak isteyen kurumlara ya da kişilere tarımsal potansiyeli düşük veya büyük ova dışında kalan alanlarda iş yapmalarını önerecek. Yapılan çalışma ile parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmesi sağlanacak. Atıl arazilerin değerlendirilmesiyle tarımsal hasıla 17 milyar lira artacak.
Barış ŞİMŞEK/Sabah