Otogar Esnaflar Derneği, Büyük İstanbul Otogarı’ndaki sorunlara ilişkin hazırladıkları dosyayı Kadir Topbaş’a sundu. Dernek, Topbaş’tan tahliye ihtarnamesinin arkasında durmasını istediklerini belirtti.
İstanbul Bayrampaşa’daki Büyük İstanbul Otogarı’nda 25 dakikaya kadar ücretsiz olması gereken otoparktan ücret alınması nedeniyle başlayan tartışma sürüyor. Otogar Esnaflar Derneği, yaşadıkları sorunlara ilişkin hazırladıkları dosyayı 31 Ağustos günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a sundu. Yaptıkları görüşmeyi SÖZCÜ’ye anlatan Otogar Esnaflar Derneği Başkanı Şahap Önal, Topbaş’tan otogar yönetimine gönderdikleri tahliye ihtarnamesinin arkasında durmasını istediklerini belirtti. 1994 yılında açılan otogar 22 yıldır ruhsatsız yani kaçak olarak hizmet veriyor.
GÜNLÜK GELİR 1 MİLYON LİRA
Önal sorunla ilgili şunları söyledi: “Otogar yönetimi, İBB’nin gönderdiği ihtarnamenin yürütmesinin durdurulması için idare mahkemesine başvurmuş. Topbaş bize ‘İdare mahkemesinden çıkacak kararı bekliyorum, esnafın mağduriyetini biliyorum. Otogar ile ilgili önemli projelerim var’ dedi.”
Önal, otogarda çok büyük rantın söz konusu olduğunu vurgulayıp “Günde 2 bin otobüsün giriş- çıkış yaptığı otogarın günlük kazancı, tuvalet ve benzin istasyonu gelirleri ile birlikte 1 milyon lirayı buluyor. 25 dakikalık ücretsiz otoparktan haksız yere alınan ücret de günde 100 bin liralık bir gelir yaratıyor” diye konuştu.
‘BÖLGENİN PLANI YOKTU’
Otogar Esnaflar Derneği’nin, Topbaş’a sunduğu dosyada yaşanan sorunlar şöyle sıralandı:
– İBB ile otogar yönetimi arasında sözleşme imzalandığında otogarın bulunduğu arazi meraydı ve bölgenin planı yoktu. Planı olmadığı için inşaat geçici temel atma ruhsatı ile başladı.
– 2008 yılında plan yapıldı ancak yapılan dükkanlar mevcut projeye aykırı olduğu için işletme ruhsatı verilmedi. Şu an otogardaki dükkanların bir kısmı geçici ruhsat ile çalışıyor bir kısmının ise hiç ruhsatı yok. Yani otogar kaçak olarak işletiliyor.
– Zemin ve orta katlardaki tüm işyerleri kaba inşaat halinde bırakıldı. Bu katlardaki toplam 1700 işyeri elektrik, havalandırma, yürüyen merpen, yangın merpeni yapılmadığı için faaliyete geçemedi. Bu katlar hırsızların, tinercilerin fuhuş yapanların merkezi haline geldi.
FAZLADAN BİN 684 DÜKKAN EKLENDİ!
1987 yılında İBB ile otogar işletmecisi arasındaki protokole göre proje 169 yazıhane, 340 işyerinden oluşuyordu. Daha sonra hiçbir yasal düzenleme ve tadilat projesi yapılmadan 340 adet işyeri 2024 işyerine çıkarıldı yani 1684 adet fazladan iş yeri yapıldı. Otogar içinde bulunan hafif metro istasyonundan alt katlara ve diğer ünitelere giriş çıkışı sağlayacak kapılar ve yürüyen merpen yapılmadı. İşyerlerinin kayıtlı kullanım hakkına uyulmadı. Yazıhanelerin emanet depoları ve üst katları tahsis belgelerine aykırı olarak büfe ve kafe olarak çalıştırılıyor. Otogar arsasının kullanım hakkı, 1987 yılında yap-işlet-devret yöntemi ile 25 yıllığına Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüleri Derneği’ne devredildi, otogarın ticari işletmesi de Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş’ye bırakıldı. İstanbul’a 22 yıldır hizmet veren otogar, 150 milyon dolarlık yatırımla inşa edildi.
Sözcü