Fikirtepe’deki tek ofis projesi olan Business İstanbul, Türkiye’de ilk defa uygulanan yöntemle dikey sarsıntılara karşı da dayanıklı olarak inşa ediliyor.
Akkim Yapı Kimyasalları AŞ, Rochel Gayrimenkul AŞ ve Horizon Gayrimenkul şirketlerinin önderliğindeki bir konsorsiyum olan SVR Group tarafından Göztepe E-5 üzerinde gerçekleştirilen ofis projesi Business İstanbul’un, yüzde 30’u yabancılara satıldı.
Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm alanında yapılan tek ofis projesi olan Business İstanbul’un dikkat çekici bir diğer özelliği ise Türkiye’de dikey sarsıntılara karşıda dayanıklı yapılan ilk proje olması. Proje için İTÜ’den danışmanlık aldıklarını ifade ederek, aldıkları danışmanlıkla Türkiye’de ilk defa dikey sarsıntüara karşı dayanıklı proje inşa etmeye başladıklarını ifade eden SVR Group Satış ve Pazarlama Sorumlusu Gökhan Civan, 1999 yılından sonra çıkarılan yasayla binaların sadece yatay sarsıntılara karşı korumayı öngördüğünü aktararak, “Binamız deprem yatay yükleri nedeniyle düşey yük etkilerinin göz önüne alınarak yapılan deprem analizlerinden birine sahiptir. Dikey sarm L Gökhan Civan sıntılara karşı Türkiye’nin ilk korunaklı binasıyız. Bu uygulama Amerika’da yüksek binalar için uygulanan deprem yönetmeliği ile aynıdır” diye konuştu.
Bölgedeki tek ofis projesi
Business İstanbul’un Göztepe E-5 üzerinde gerçekleştirilen büyük ölçekli kentsel dönüşüm projesinin tek ofis projesi olduğunu belirten SVR Group Satış ve Pazarlama Sorumlusu Gökhan Civan, Fikirtepe’deki 57 adadan 3’nün ofis projelerine ayrıldığını bunlardan ikisinde ise SVR Grup olarak kendilerinin proje geliştirdiğini söyledi. Diğer adada ise otel yapüdığını anlatan Civan, bölgedeki tek ofis olmanın da projeye değer katan başka bir faktör olduğunu kaydetti. İki adada altı blok olarak tasarlanan projenin 250 bin metrekare inşaat alanı ve 150 bin metrekaresi satılabilir alana sahip olduğunu aktaran Civan, projenin alt katlarında ise perakende alanlarına yer verildiğini söyledi. Yabancüarın adanın yüzde 30’nu satın aldıklarını kaydeden Civan, her iki adada üçer kulenin olduğu projede halihazırda birinci adadaki ofisleri yapımına başlandığını ikinci ada için ise çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Toplamda 120’ye yakın katın satılabilir durumda olduğunu anlatan Civan, her kattaki ofislerin büyüklüğünün ise 1450-1500 metrekareyi bulduğunu kaydederek, “Metroya 100 metre yürüme mesafede olan projeyi yapacağımız tünelle Kanyon ve Zorlu’daki gibi direk bağlantı sağlıyoruz” dedi.
Lokasyon öne çıkarıyor
Ofis projelerinde kent merkezi ve ulaşım noktalarına yakınlığın çok önemli olduğuna vurgu yapan Gökhan Civan, bu açıdan Business İstanbul’un avantajlı bir konuma sahip olduğunu belirterek, “Proje yapımı süren Avrasya Tüneli’nin çıkışına ve Marmaray’a çok yakın. Ayrıca Kadıköy, Ataşehire göre toplu taşıma avantajı sağlıyor. Buradan Avrupa Yakası’nda Eminönü’ne 15 dakikada geçilebiliyor ve açılacak olan Avrasya Tüneli ile bu daha da kolaylaşacak” diye konuştu. 2017’nin Temmuz ayında ilk adayı, 8 ay sonrada ikinci adayı teslim etmeyi planladıklarını ifade eden Civan, metrekare satış fiyatlarının ise katına göre 3 bin 300 dolardan başlayıp, 4 bin dolara çıktığını, proje bittiğinde ise bu fiyatlarda yüzde 30 artış beklediklerini aktardı. Yatırımcılar hem projenin kendisinin değer kazanmasından hem de kira gelirlerinden dolayı kazanç sağlayacağını söyleyen Civan, yatırımcıların metrekaresini 25 dolardan kiraya verebileceklerini aktardı.
Projenin tek seferde yapılan 150 bin metrekarelik ofis alanıyla da Türkiye’de bir ilk olduğunu anlatan Civan şöyle konuştu: “Büyük yerler kendi sinerjilerini yaratıyor. Büyük kurumlar olunca onların yanında olmak isteyenler oluyor. Buyaka projesinde benzer süreci gördük” Projenin kısa kulesi için birçok otelle görüştüklerini ifade eden Civan, “120-130 odalı bir otel olmaya uygun. Otelciler bölgeyi çok beğeniyor. Şu anda ikisi ulusal üçü uluslararası olmak üzere 5 markayla görüşüyoruz. Bu veya gelecek ay içinde işletecek markanın belli olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Dünya
Web: www.businist.com