Bursa’nın önemli bir bölümü deprem riski altında. Fay hattında bulunan kentin deprem riski olmayan bölgesi yok denecek kadar az. Riskin azaltılması için başta büyükşehir belediyesi olmak üzere yerel yönetimler kolları sıvamış durumda.
Kentsel dönüşüm çalışmalarını riskli bölgelerde başlatan yerel yönetimler kentin çöküntü alanlarını da cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Daha önemlisi bu bölgelerde yaşayan halk depreme dayanıklı modern binalara kavuşacak. Osmangazi Belediyesi bu konuda en somut adımı atan belediyelerden biri. Soğanlı bölgesinde başlatılan çalışmalar hızla devam ediyor. Kimse mağdur edilmeden dönüşüm yapılıyor.
Başkan Mustafa Dündar, Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinin tüm Bursa için düşünülen kentsel dönüşümü hayata geçirmek amacıyla geliştirilmiş örnek bir proje olduğu iddiasında. Proj enin detaylarına baktığımızda bu iddiasında haksız da sayümaz. Dönüşüm 42 hektar alan üzerinde gerçekleştiriliyor. 4 etap halinde sürdürülen çalışmaların ilk etabı 223 konut ve 17 ticari alandan oluşuyor ve bu yılın sonunda tamamlanması hedefleniyor. Tüm etaplar tamamlandığında 2000 civarında konut ortaya çıkacak. Yanında 3 bin 800 araçlık kapalı otoparkı da binaların altına inşa edilecek.
Projede dikkat çeken bir konu da belirlenen alanın yüzde 80’inin yeşil alana ayrılmış olması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve özel sektör işbirliğinde gerçekleşen projede elde edilecek konutların yüzde 40’ı Osmangazi Belediyesi’ne kalacak. Belediye bu konutları diğer riskli bölgelerde ikamet eden vatandaşların konutlarının kamulaştırılmasında kullanacak. Yani kentsel dönüşüm için kamulaştırma yapılması planlanan riskli bölgelerdeki vatandaşa evi karşılığında hazır konut tahsisi sağlanacak.
Böylelikle hiç kimse mağdur edilmeyip, başka bir mahalleye taşınmak zorunda bırakılmadan dönüşüm gerçekleşecek. Başkan Mustafa Dündar’ın tabiri ile bu durum ‘domino etkisi’ yapacak ve bölgedeki tüm binalar bu şekilde hem depreme dayanıklı hale getirilecek hem de çöküntü bölgeleri modern altyapısı, ticari alanları ve sosyal donatı alanları ile Bursa’nın cazibe merkezleri haline getirilecek.
Bir ayrıntıyı da aktarmakta fayda var. Zemininde sıvılaşma tespit edilen Soğanlı’daki sıvılaşmanm önüne geçmek için dünyada en çok deprem yaşayan ülkelerden biri olan Japonya’da uygulanan Jet Graut yöntemi uygulanıyor yani zemine çimento enjekte edilerek zemin sağlamlaştırılıyor.
Ömer Faruk ÇİFTÇİ / Dünya