Bursa Yıldırım’da kentsel dönüşüm başladı!

yıldırım kentsel dönüşüm

Yıldırım’da son 30 yılda plansız yapılaşma ile oluşan sağlıksız binaların yeni bir başlangıcı şart kıldığını ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Davutdede, Değirmenlikızık, 75. Yıl ve Sinandede mahallelerinde mimari kalitesi yüksek projelerle dönüşüme başladıklarını söyledi.

Yıldırım’daki son 30 yılda oluşan dayanıksız ve plansız yapıların dönüşümün şart olduğunu ifade eden Başkan İsmail Hakkı Edebali, “Bir mahalleyi dönüştürürken, sadece mekânı değil, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla planlayacağız. Mahalleye sosyal tesislerle, iş yerleriyle, istihdam imkanlarıyla, üretim kapasitesiyle canlılığını sürdüreceğiz. Özel sektör, yerel ve merkezi yönetimin marifetiyle kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Özel sektör marifetiyle Davutdede, Değirmenlikızık, 75. Yıl ve Sinandede mahallelerinde mimari kalitesi yüksek projelerle dönüşüme başladık. Onlarca mahallede plan ve proje çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor” dedi.

Vatandaşların yaşam kalitesini arttıracak kentsel dönüşüm çalışmalarının ortak akılla yapılacağını ifade eden Başkan Edebali, “Uzun vadeli perspektif ve sarsılmaz uygulama kararı ile hareket edeceğiz. Tarihi şehrin inşasını sadece mekân tasarımı olarak düşünmemek lazımdır. Şehir, insanla beraber zaman ve mekanda yoğrulan canlı bir organizmadır. Şehirlerin ruhu vardır. O şehirde yaşan her şeye nüfus eder. Şehirlerin ufku vardır. O şehir de yaşayanlara değer katar. Şehirlerin kimliği vardır. O şehirde yaşayanların kimlikleri üzerinde dönüştürücü etki oluşturur. Şehirde yaşayanlar şehre karşı aidiyet duygusu beslerler. Birlikte yaşama kültürümüzü Yıldırım’ın kimliği üzerine inşa edeceğiz” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm politikalarının çok yönlü ve aktörlü olacağına dikkat çeken Edebali, “1903 yılından günümüze 130 deprem yaşadık. 110 bin canımızı kaybettik. Binlerce çocuk öksüz ve yetim kaldı. 2 milyon evimiz yıkıldı. Milyonlarca ev hasar gördü. 1939 Erzincan depreminde 33 bin insanımız canından oldu. 1999 Gölcük depreminde milli gelirimizin yüzde 15’ini kaybettik. 24 bin 500 kilometre diri fay hattımız var. Her 20 yılda bir yıkıcı depreme maruz kalıyoruz. 30 şehrimiz yıkıcı fay hattı üzerindedir. Bursa’da deprem riski açısından birinci derecede bölgesidir. Bu büyük risklerden kurtulmanın yolu, etkili ve sürdürülebilir bir şehir dönüşüm programının gerçekleştirilmesiyle mümkündür” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için vatandaşların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirten Edebali, “İnanmadığınız şeyi gerçekleştiremezsiniz. Biz de bu inançla yola çıkarak sizlere merak ettiğiniz bütün konularda aracısız bir şekilde muhatap olacak Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi’ni kurduk. Bu merkezde konusunda uzman şehir plancıları, mühendisler, mimarlar ve sosyologlardan oluşan bir ekip var. İster telefondan, ister internet sitesinden, isterseniz merkezimize gelerek tüm sorularınıza cevap bulabileceksiniz. Yarınların Yıldırım’ını bugünlerden gören bir vizyon ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu süreçte bütün aşamalar belediye olarak bizim kontrolümüzde ve denetimimizde olacaktır. Alt yapısı tamamlanmış deprem güvencesi olan sağlıklı yaşam alanları oluşturmak için çalışıyoruz. Bunun bir zorunluluk, daha iyi bir hayat için gerekli olduğunu herkesin bir birine anlatması gerekiyor. Daha iyi yarınlar için birlikte hareket etmeliyiz. ‘İdeal yehir Yıldırım’ için kentsel dönüşümü birlikte başarmamız lazım” dedi.

Bugün

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*