Bursa Muradiye Külliyesi’nin restorasyonu tamamlandı!

Bursa Muradiye Külliyesi

Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yıllarında yaptırdığı ve bulunduğu semte adını veren Muradiye Külliyesi’nde restorasyon çalışmalarının tamamlandığı ve açılışının 30 Eylül Çarşamba günü yapılacağı bildirildi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Muradiye Külliyesi’nde son hazırlıkların sürdüğü restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Altepe, burada yaptığı konuşmada, Muradiye’deki çalışmaların UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil alanlardaki son restorasyonlar olduğunu söyledi. Tarihi eserleri ayağa kaldırma ve yeniden işlevlendirmek için titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Altepe, Muradiye Külliyesi’nde restorasyonun tamamlandığını, açılışının 30 Eylül Çarşamba günü yapılacağını belirtti.

Altepe, sultanların kurduğu semtlerden oluşan Bursa’nın tüm bu özelliklerini ortaya çıkarmaya gayret ettiklerini dile getirerek, “Bu kapsamda tüm külliyeleri ayağa kaldırdık, restore ettik ve onları canlandırarak Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdırdık. Bursa artık evrensel bir değer” dedi.

Muradiye’nin, Bursa’da tarihi eser açısından en zengin külliye olduğuna dikkati çeken Altepe, şunları kaydetti: “Osmanlı saray efradı burada 12 ayrı türbede yatıyor. Sultan 2. Murad ve Fatih’in çocuklarından torunlarına kadar tüm akrabalarının kabirleri Muradiye’de. Muradiye Külliyesi, Bursa’da tarihi eser açısından en zengin külliye. Cami, imaret, medrese ve hamamın yanında 12 ayrı türbe de bulunuyor. Bursa’nın çok önemli bir eseri daha ilk günkü orijinal haliyle ayağa kaldırıldı. Külliyedeki duvarların üzerine yapılan kaplamalardan orijinal kalem işlerine kadar her köşede titizlikle çalışıldı. Muradiye Külliyesi’nde, kentin farklı noktalarından alınan mezar taşları açık hava müzesi de var. Mezar taşları, Bursa tarihini bize en güzel şekilde anlatıyor. Muradiye, önemli bir merkez oldu.”

Muradiye Külliyesi
Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yıllarında yaptırılan Muradiye Külliyesi, Fatih Sultan Mehmed’den itibaren 100 yılı aşkın bir dönemde peyderpey yaptırılan 12 türbeden oluşuyor.

Külliyede, Fatih Sultan Mehmed’in annesi Hüma Hatun (Hatuniye), 2. Murad’ın oğlu Şehzade Alaaddin, Şehzade Ahmet, Fatih’in oğlu Şehzade Mustafa (Cem Sultan), Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa, Sultan 2. Bayezid’in eşi Şirin Hatun ve diğer eşi Gülruh Hatun, Fatih Sultan’ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun), 2. Bayezid’in oğlu Şehzade Mahmud, 2. Bayezid’in gelini Mükrime Hatun, Fatih Sultan Mehmed’in eşlerinden Gülşah Hatun ile saraya mensup kimselerin (cariyeler) naaşlarının gömüldüğü Cariyeler/Saraylılar türbeleri bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesince başlatılan restorasyon çalışmalarında, türbelerin kubbesinde yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin 19’uncu yüzyıl sonlarında yapılan tadilatta sıvayla kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendiği ortaya çıkarılmıştı. Barok desenler işlenmiş sıvaları özel yöntemlerle dilimler halinde kaldıran uzmanlar, altındaki Osmanlı tezyinatının (bezekler, süsler) yapısal bütünlüğünün bozulmadığını, bilinenin aksine 1855 depreminin, türbelerin kubbelerine yapısal zarar vermediğini tespit etmişti.

Habertürk

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*